KLUCHY

Diety naszych ryb

Moderatorzy: krisaczek, mkozubski

Awatar użytkownika
siwy
junior
junior
Posty: 72
Rejestracja: 14 gru 2004, 14:38
Lokalizacja: Sianów koło Koszalina
Kontaktowanie:

KLUCHY

Post autor: siwy » 14 lut 2005, 11:48

Przepis tradycyjny, 2 jaja, manna plus witaminki... I niby wszystko w porządku żeby nie fakt iż kilka z podopiecznych miało trening wypornościowy, oczywiście trochę męki, usilnego utrzymywania się w toni na odpowiednim poziomie, az w koncu upragniony bąk uwalnia od niechcianego treningu...czyżby jajka z turbodałodowaniem gazowym?? :lol: pozdrówka :D

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 320
Rejestracja: 15 lis 2004, 20:48
Lokalizacja: Mühlheim am Main
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 16 lut 2005, 14:13

moze wiecej ludzi poda swoj sposob na "kluchy"? lacznie z czasem gotowania...
eugen

Awatar użytkownika
fish
junior
junior
Posty: 90
Rejestracja: 07 gru 2004, 10:52
Imie i Nazwisko: Radek Rybak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pionki
Lokalizacja: Pionki

Post autor: fish » 16 lut 2005, 14:39

Przepis zaczerpniety z Akwarystycznej Ksiżki kucharskiej - link do strony znajduje się w linkach pkmd .Kluski lane by SebZet
Skladniki:
jajko,
szpinak utarty drobniutko (dwie łyżki stołowe),
ząbek czosnku - utarty na tarce,
odrobina imbiru (podobno wplywa na intensywnosc ubarwienia),
suszona dafnia,
witaminy,
mąka kukurydziana - (tak na oko do zagęszczenia).
Przepis:
Składniki mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość wlewam na wrzącą wodę. Potem odcedzamy, do woreczków na płasko i do zamrażalnika. Następnie odłamuje potrzebny kawałek, rozmrażamy i do akwa. Ja trochę zmieniłem składniki i zamiast dafni stosuję kryla lub krewetki, ponieważ nie miałem pod ręką mąki kukurydzianej zastosowałem przenną. Stosuję ten przepis od pół roku oczywiście nie codziennie ok 3 razy w tygodniu i jest wszystko w porzadku. Rybcie jedzą z apetytem. Należy jednak uważać z ilością podawanego jedzenia bo może trochę mącić wodę. Jest jeszcze kilka przepisów na stronie SZeryFa, ale nie mam w tej chwili adresu. Jak znajde to dopiszę.

krzysztof
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 lut 2005, 22:35
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: krzysztof » 16 lut 2005, 23:49

Witam na tym Forum :D Jestem świeżo upieczonym forumowiczem :) Może się na coś przydam : :lol: Moj przepis na kluchy to:2 jajka,2 łyzki maki,1 saszetka vibowitu,3łyzki spiruliny,4lyżki D50,troche szpinaku,1 ząbek czosnku,0,5kgserca wołowego,3kostki artemii,poł szklanki owocow mórz.Jajka+mąka+spirulina+d50,wymieszać wrzucić na wrzątek.Gotować ok. 3 minut,odsączyć na gęstym sitku.Zmielone serca,zmielone owoce morz resztę skladników wymieszać do jednolitej masy.Rozwałkowac na cienkie placki ułożyć na folję i zamrozić.Tak przygotowane danie można podawac swoim pupilkom-Rybkom , :mrgreen: Smacznego.,u mnie jedzą :D :D

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 2381
Rejestracja: 30 gru 2004, 14:43
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Lokalizacja: krotoszyn
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 17 lut 2005, 01:02

ciekawy przepis na kluchy ;) to ja podam na drinka - 245 gram wódki ćwiartka kostki lodu i pestka z cytrynki ale nie za duża - dla smakoszy można jeszcze dodać kropelkę soczku .

a tak poważnie to pół kilo serca na dwie łyżki mąki to mi kluchą w gardle stanie niż nazwię to kluchami ;)

Awatar użytkownika
fish
junior
junior
Posty: 90
Rejestracja: 07 gru 2004, 10:52
Imie i Nazwisko: Radek Rybak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pionki
Lokalizacja: Pionki

Post autor: fish » 17 lut 2005, 06:33

Podaję stronkę gdzie jest jeszcze kilka przepisów na jedzonko http://www.szeryfisch.webpark.pl/Karmienie.htm

krzysztof
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 16 lut 2005, 22:35
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: krzysztof » 17 lut 2005, 22:55

Podaj swoj przepis na kluchy,a powiem co plywa u ciebie w akwarium :mrgreen: :mrgreen:, co do drinków serwuje lepsze :wink: :roll: :lol: Pozdr

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 2381
Rejestracja: 30 gru 2004, 14:43
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Lokalizacja: krotoszyn
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 17 lut 2005, 23:07

cóż ja kocham swoje ryby i znam swoje możliwości - moje kluchy może zaoferowałbym tylko teściowej ale ona ............................
mój przepis na kluchy - kaśka nie mam już żarcia dla paletek
teraz napisz co u mnie pływa ;)

JarekH.
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2004, 09:56

Post autor: JarekH. » 18 lut 2005, 09:50

Co do tego mieszania, to wydaje mi się, że warto niektóre składniki podawać po wyjęciu kluch z wrzątka. Wrzątek zabija wiele składników. Ja czosnek i jakiś suchy pokarm dodaję później , mieszam i gotowe. pozdr.

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 320
Rejestracja: 15 lis 2004, 20:48
Lokalizacja: Mühlheim am Main
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 18 lut 2005, 10:56

widzisz i dlatego wlasnie napisalem..."jak dlugo gotujecie..?" a teraz do ciebie... jak mieszasz po ugotowaniu? przeciez po rozmrozeniu masz tak czy tak wszystko osobno..albo ??
eugen

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Posty: 733
Rejestracja: 20 gru 2004, 23:32
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Lokalizacja: Laskowiec
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 18 lut 2005, 20:32

Wczoraj miałam dzień wolny i postanowiłam pobawić się w kluski.Rodzina ma dość moich eksperymentów kulinarnych,więc padło na ryby. Nigdy jeszcze nie jadły takiego pokarmu.Moje gotowanie połączone było z degustacją.Najpierw wymieszałam żółtko z mielonymi i suszonymi kiełkami pszennymi zamiast mąki.Wydaje mi się ,że mąka to puste kalorie.Ciasto wlałam na wrzątek i gotowałam bardzo krótko,aby tylko się ścięło.Podałam swoim rybom odrobinkę -były zachwycone.Następnie zmieszałam żółtko z mielonym siemieniem lnianym. Nie przewidziałam,że siemię bardzo szybko pęcznieje.Zrobiła się jedna bryła ciasta,ale też rzuciłam ją na wrzątek i rozdrobniłam po ugotowaniu.Te kluski moje ryby również jadły z apetytem.Następne doświadczenie było jeszcze bardziej odważne. Zamiast mąki użyłam zmielonych w młynku do kawy suszonych pestek z dyni.Oprócz własności odżywczych mają one działanie przeciwrobacze.Nie był to dobry pomysł,gdyż ostatnio doczytałam się,że dotyczy to tylko świeżych pestek,a nie suszonych,ale rybom też smakowało.Żaden z moich pokarmów nie ubrudził wody.Dzień po degustacji ryby czują się dobrze.Pozdrowienia.

Zachariasz
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2004, 01:50

Post autor: Zachariasz » 18 mar 2005, 23:15

Witam
Ja też gotuję zwyczajne kluski a potem dopiero dodaję Spirulinę, D-50 lub inne dodatki (różne, co mam aktualnie w domu). Gotowanie płatków nie daje żadnych pozytywnych efektów wg. mnie oczywiście Natomiast czosnku dodaję, co najwyżej 1 ząbek na 1 kilogram karmy.
To są moje doświadczenia. Gdy dałem więcej to mi umarła kosiarka a nie na szczęście paletka, ale też szkoda.

Awatar użytkownika
Zb
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 29 sty 2006, 21:26
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Zb » 15 lut 2006, 00:03

Pisząc "jajka" macie na myśli całe? Dotychczas dawałem tylko żółtko.

Awatar użytkownika
jerzol_kominiarz
junior
junior
Posty: 42
Rejestracja: 17 kwie 2005, 08:27
Lokalizacja: Leszno (Wielkopolska)
Kontaktowanie:

Post autor: jerzol_kominiarz » 15 lut 2006, 01:15

Zawsze mi się wydaje, że takie „kluchy” mącą strasznie wodę, a co z pozostałością między kamyszkami, nie psuje wody ????
Nikt nie dodaje żelatyny ??? to ona ponoć wiąże ciasto, przez co nie brudzi tak bardzo wody.

J-23
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 653
Rejestracja: 09 gru 2004, 23:45
Lokalizacja: Breslau niegdys Wrocław

Post autor: J-23 » 15 lut 2006, 12:03

jerzol_kominiarz pisze: Nikt nie dodaje żelatyny ??? to ona ponoć wiąże ciasto, przez co nie brudzi tak bardzo wody.
A przy okazji jest swietnym substratem do produkcji azotanow.
Ja ostatnio skleilem rybie zarlo czyms co sie nazywa guar (do dostania w sklepach z zywnoscia bezglutenowa lub "zdrowa"). Skleja rewelacyjnie tylko ryby nie bardzo chca jesc tak spreparowane jedzonko. Sprobuje wziac je glodem...
J-23
PS. Ja sie nadziwic nie moge co tez (i po co??) akwarysci dodaja do jedzonka swoich ryb. Cale pokolenia dyskow mnozono i wychowano karmiac je wylacznie wolowina ;).

Odpowiedz

Wróć do „Karmienie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości