dlaczego sercea ...
Moderatorzy: krisaczek, mkozubski
- kubamajer
- entuzjasta
- Posty: 656
- Rejestracja: 10 sty 2006, 12:25
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontaktowanie:
Piotrek, te wszystkie płatki, to im dajesz po to, żeby one nie zdechły z głodu jak czasem wyjedziesz i dostaną z automatu . A granulat po to, żebyś w razie nie daj Boże-potrzeby mógł go lekiem nasączyć . Spokojnie dawaj młodym rybom dwa razy dziennie mięso, jeśli jedzą. Tylko czystości pilnuj, ciepła woda i będzie dobrze.
pozdr
pozdr
- tuptus
- entuzjasta
- Posty: 306
- Rejestracja: 28 mar 2005, 14:06
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Pracuję na 3 zmiany i dojeżdżam do pracy kilkadziesiąt km więc ten karmnik nie jest taki bez sensu.
Sam wolałbym je karmić ciągle z ręki mixami ale taka możliwość mam tylko w weekendy i to nie wszystkie
Mixa układam w takich tabliczkach jak do mrożenia lodu, są zrobione z gumy więc łatwo jest wyjmować kosteczki, rozmrażam na gęstym sitku do parzenia herbaty.
Jak rozmarznie to przelewam troszkę wodą odsączam i wrzucam w dwóch miejscach bo jeden żarłok odgania inne od mięska.
Na hierarchię nic nie poradzę a wszystkie muszą coś skubnąć.
Jedno pytanie.
Mam w pracy myśliwego i wpadłem na pomysł czy nie można by było zastosować serca np z dzika lub sarny??
Takie mięsko zawiera mniej tłuszczu niż wołowina a w moim przypadku jest łatwiej dostępne niż serducho wołowe którego nigdzie w okolicy znaleźć nie mogę ;(
Sam wolałbym je karmić ciągle z ręki mixami ale taka możliwość mam tylko w weekendy i to nie wszystkie
Mixa układam w takich tabliczkach jak do mrożenia lodu, są zrobione z gumy więc łatwo jest wyjmować kosteczki, rozmrażam na gęstym sitku do parzenia herbaty.
Jak rozmarznie to przelewam troszkę wodą odsączam i wrzucam w dwóch miejscach bo jeden żarłok odgania inne od mięska.
Na hierarchię nic nie poradzę a wszystkie muszą coś skubnąć.
Jedno pytanie.
Mam w pracy myśliwego i wpadłem na pomysł czy nie można by było zastosować serca np z dzika lub sarny??
Takie mięsko zawiera mniej tłuszczu niż wołowina a w moim przypadku jest łatwiej dostępne niż serducho wołowe którego nigdzie w okolicy znaleźć nie mogę ;(
- Hypno
- entuzjasta
- Posty: 1864
- Rejestracja: 03 mar 2005, 09:37
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Lokalizacja: Lublin
- Kontaktowanie:
Szkoda tylko, że nikt nie podnosi tutaj jednej dość ważnej kwestii. Nikt nie zadaje pytania dla jakiej odmiany barwnej! Bo o ile dla zdrowia każdej palety serce jest dobrym pokarmem to dla jej właściwości "estetycznych" czyli barwnych już niekoniecznie. Karmienie białych sercem wołowym praktycznie od razu pozbawia je czystej bieli. Niebieskie też dostają jakby "rdzawego" odcienia. Ale jeżeli nie masz zamiaru jechać na mistrzostwa ze swoimi rybami to ok
-
- senior
- Posty: 149
- Rejestracja: 11 mar 2007, 19:25
- Lokalizacja: Okolice Tomaszowa Lubelskiego
- Kontaktowanie:
He he jak narazie zaczynam z paletkami i nie zależy mi na jakiś nagrodach. Che tylko by były zdrowe ładne i w dobrej kondycji.
Dlatego pytam narazie jak odkładnie zrobic prosty mix. Jak to wszystko wymieszac przemielić.
A jesli mozesz to napisz mi kilka mixów do danych gatunków.
W moim akwa mam:
2 turkusy
2 red monk ( z tego co widze to to )
i 2 nie moge określić...
Dlatego pytam narazie jak odkładnie zrobic prosty mix. Jak to wszystko wymieszac przemielić.
A jesli mozesz to napisz mi kilka mixów do danych gatunków.
W moim akwa mam:
2 turkusy
2 red monk ( z tego co widze to to )
i 2 nie moge określić...
- Hypno
- entuzjasta
- Posty: 1864
- Rejestracja: 03 mar 2005, 09:37
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Lokalizacja: Lublin
- Kontaktowanie:
Jedno serce wołowe obieram z tłuszczu, żyłek i błon. Kroję w kostkę wielkości takiej żeby zmieściła się w maszynkę do mielenia. Razem z mięskiem mielę ok. szklanki krewetek, jak mam z czego wybierać to surowe z pancerzykami, jak nie to jakie podlecą, opakowanie mrożonego szpinaku (chyba 400g), do tego potem dodaję 1/2 szklanki pokarmu płatkowanego, 2 torebki Vibowitu. Dodaję też 2 banany ale za radą kucharzy (mają skubańcy rację!) banany miksuję oddzielnie i odstawiam na kilka minut a dopiero potem mieszam z resztą, lepiej się trzyma całość, jak mieliłem razem z mięsem to raczej rozrzedzało. Do tego w zależności od właśnie odmiany dodawałem coś na kolorek (choć samo serce już podciąga czerwone odmiany). Dla ryb z czerwona barwą opakowanie słodkiej mielonej czerwonej papryki. Dla pigeonów dodawałem curry, szafran i kurkumę. Ryby tez lubią przyprawy jakoś lepiej jedzą doprawione Jak masz jasne odmiany to raczej mięsko z serc indyczych stosuj a najlepiej filety z ryb morskich. Dodatków można stosować tyle ilu jest akwarystów. Co pod rękę podleci. Tak jak z gotowaniem. Tylko początkujący kucharz patrzy na przepisy dokładnie, potem jest radosna twórczość spontanicznie po otwarciu lodówki
Ja np.na 2kg.serca wołowego dodaje 450g szpinaku do tego jednego banana i jedną mandarynke oczywiście nie pominę dwa ząbki czosnku.Tak przemielone żarło zamrażam na porcje i codziennie po porcji rzucam.Ogień w akwarium.Jeśli chcesz mieć zdrowe dyski to nie oszcędzaj na kasie bo serce kosztuje około 7zł.za kg.
Ja zamiast serc wołowych daję serca indycze,z tego co wiem to są lepsze od serc wołowych.Kupuję w mięsnym a nastęnie je mrożę w domu.Przed podaniem je rybom na tarce ścieram serce na plastry i płóczę je pod wodą.Następnie dodaję do nich trochę wibowidu,tranu lub siemia lnianego,które przy okazji sobie gotuję,no i trochę zielska.
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Posty: 467
- Rejestracja: 20 kwie 2006, 20:39
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Lokalizacja: Bogatynia
- Kontaktowanie:
iri67ji6ik7
Co do serc drobiowych. Przecież one mają ok 90% bakterii Erscherichia Coli! Czy one nie rozwiną się w organizmie Dyskowców i nie zaszkodzą im?kamio4 pisze:Ja zamiast serc wołowych daję serca indycze,z tego co wiem to są lepsze od serc wołowych.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości