500 l - nowy filtr hydroponiczny

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
AlexB47
junior
junior
Posty: 85
Rejestracja: 10 sty 2013, 00:35
Imie i Nazwisko: Aleksander Bielski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Supraśl

500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: AlexB47 » 06 maja 2014, 19:32

Przyszedł czas na kolejną zmianę filtra hydroponicznego. Brak jeszcze oświetlenia pod nim. Zbudowałem coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: 500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: rady3 » 12 maja 2014, 15:50

A może jakiś opis... Materiały itp?

Awatar użytkownika
AlexB47
junior
junior
Posty: 85
Rejestracja: 10 sty 2013, 00:35
Imie i Nazwisko: Aleksander Bielski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Supraśl

Re: 500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: AlexB47 » 14 maja 2014, 10:47

Wymiary - dł. 198 cm, szer. 20.8 cm, wysokość 14 cm. Materiał - spienione PCV w kolorze białym, gr. 10 mm, malowane dekorem akarylowym. Ilość koszyków z roślinami - 6. W prawej komorze (wlotowej) wodę zasysa pompa OR 2500, zamknięta zaworem zwrotnym zanurzonym w akwarium. W razie zaniku prądu woda pozostaje w komorze wlotowej. Pompa tłoczy wodę do właściwego filtra przez warstwę gąbki. Pod radiatorami wlejone będzie oświetlenie ledowe. Radiatory będą chłodziły ledy jednocześnie grzejąc wodę w filtrze. Przed powrotem do akwa woda jest oczyszczana gąbką umieszczoną w komorze wylotowej. Kaskada powoduje też natlenianie. Tym sposobem ograniczę (lub wyeliminuję) grzałkę i pozbyłem się pompki napowietrzającej.
Ot i cała filozofia.

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Posty: 2051
Rejestracja: 09 maja 2010, 21:49
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Lokalizacja: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Re: 500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: roh » 16 maja 2014, 22:22

Piękna idea. taka sama pracuje u mnie. Muszę Cię zmartwić Alek. Grzałki tym nie wyeliminujesz, właściwie, moc grzewcza jest znikoma. Popatrz tylko na pobór mocy to ci uzmysłowi ile uzyskujesz grzewczej-(to nie jest nadal perpetum mobile)-śmieszne ilości.

Awatar użytkownika
AlexB47
junior
junior
Posty: 85
Rejestracja: 10 sty 2013, 00:35
Imie i Nazwisko: Aleksander Bielski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Supraśl

Re: 500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: AlexB47 » 19 maja 2014, 20:14

Pewnie masz rację. Mniej więcej za tydzień przekonam się na własnym tyłku :D

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4087
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: 500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: _TOM_ » 25 maja 2014, 09:45

Pompki napowietrzającej nie potrzeba i bez tego, wystarczy mieć ruch wody, nieprzerybiony baniak i nie za wysoką temperaturę.
Ja pompek napowietrzających w swoich baniakach ozdobnych nie stosuję od wielu lat.
Tylko na czystym szkle bywają niezbędne.

Awatar użytkownika
adam1977
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 294
Rejestracja: 10 sty 2012, 16:06
Imie i Nazwisko: Adam Koza
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pajęczno
Lokalizacja: Pajęczno
Kontaktowanie:

Re: 500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: adam1977 » 25 maja 2014, 14:37

roh pisze:Piękna idea. taka sama pracuje u mnie. Muszę Cię zmartwić Alek. Grzałki tym nie wyeliminujesz, właściwie, moc grzewcza jest znikoma. Popatrz tylko na pobór mocy to ci uzmysłowi ile uzyskujesz grzewczej-(to nie jest nadal perpetum mobile)-śmieszne ilości.
U mnie przepływa woda przez belkę.
Belka która ma 30 power ledów o mocy 1W ok 110lm (białe) rozgrzewa się do temperatury:

Obrazek

Temperatura w zbiorniku podskoczyła o 1-1,5*C nie więcej i nie wyeliminowało to potrzeby oddzielnego ogrzewania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: 500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: nobleKoziol » 25 maja 2014, 17:56

Co do tej temperatury to akurat ciekawe. Jeśli przyklei Ledy do tych ogromnych radiatorów zamoczonych w wolno płynącej wodzie efekt może być zdumiewający. Zapewne nie załatwi to ogrzewania w zbiorniku , bo co w nocy, ale może zdecydowanie obniżyć pobór energii w dzień.
Bardziej zwrócił bym uwagę na temperaturę samego Leda. Od temperatury Leda nie zależy barwa czy cuś.?

Ps. nie wiem Adamie czy belka ma wystarczającą powierzchnie styku belki Led z belką chłodzącą . Aby to w miarę wykorzystać trzeba wypolerować obie powierzchnie.
Do tego trzeba by użyć pasty termo przepuszczalnej i zaizolować to żywicą żeby pasta do wody się nie dostała. (na pewno chłodzenie by się poprawiło ) Ale pomysł jest świetny. :wink:
szkoda że nie mogę tego pomysłu wykorzystać w moich Led Kessil A150w amazon sun
Ostatnio zmieniony 25 maja 2014, 18:06 przez nobleKoziol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AlexB47
junior
junior
Posty: 85
Rejestracja: 10 sty 2013, 00:35
Imie i Nazwisko: Aleksander Bielski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Supraśl

Re: 500 l - nowy filtr hydroponiczny

Post autor: AlexB47 » 25 maja 2014, 17:59

Pompki napowietrzającej nie potrzeba i bez tego, wystarczy mieć ruch wody, nieprzerybiony baniak i nie za wysoką temperaturę
Ruch wody mam. Niestety, przy filtracji hydroponicznej muszę mieć i "przerybienie" i "przekarmienie". W tej chwili w 500-ce mamy dwa duże węgorki (armatus) i 8 bocji średniej wielkości. Jest to za mało. Hydroponika zabiera całe NO3 i pojawiły się glony na szybach. Dopiero, jak żona zaczęła dolewać NO3, glony powoli się cofają.
Temperaturę też niestety muszę trzymać dość wysoką, zwłaszcza w Orinoko (28C). Przy stałej temperaturze w sezonie 24C, potrzebuję podgrzać o 4 C. Mam nadzieję, że LEDy mi w tym pomogą choć trochę.
U mnie przepływa woda przez belkę.Belka która ma 30 power ledów o mocy 1W ok 110lm (białe) rozgrzewa się do temperatury:
Będę montował 4 moduły po 6 LEDów Cree o mocy 3 W każdy. Ciepło z każdego modułu będzie odprowadzał duży radiator - łącznie 7 kg aluminium. Mam nadzieję, że uda mi się dzięki temu schłodzić LEDy do ok 25 - 26C, a reszta ciepła pójdzie w wodę.
Nie wiem, są to tylko teoretyczne założenia. Praktyka pokaże.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości