Ile czekać na spadek no3

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: nobleKoziol » 07 maja 2014, 22:39

buongiorno pisze:A po co rybie biologia jak nagminnie dostaje świeżą i odstaną wodę, .............
To po co te pytania.
Ja w 405L robię podmianę 60 do 80 litrów co 48godzin. Mogę robić podmianę co 24h po 80l, ale po co ?
Biologia jest potrzebna z prostego powodu. Spróbuj wyjechać na urlop bez działającej biologi. dlatego wolę ją mieć niż nie mieć

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 01:04

No masz rację, ja też muszę mieć, ale jak ktoś ma takie możliwości i nie płaci za wodę która 24 na 24 przepływa mu przez akwarium to chyba bajka, do tego zero problemów z robactwem. A co do moich pytań to chodzi o wysokie długo utrzymujące się no2, zresztą niebawem spadnie bo tak przebiega cykl azotowy. Jakbym miał większy zbiornik na przetrzymanie ryb, pytań by nie było.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: nobleKoziol » 08 maja 2014, 14:28

Myślę że powodem może być dokarmianie bakterii. Ja też nie raz lałem różne specyfiki do aqwa, i nie raz spotkałem się z nieuczciwością producentów (znanych)
Np. leje coś do wody i muszę lecieć do sklepu po inny preparat.
Np. dodaje bufor do wody na zniżenie ph a tu kh skacze do 12 a o fosforanach już nie wspomnę.

Więc pamiętaj troszku cierpliwości nie zaszkodzi. Dasz radę. :wink:

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 16:51

Ryb nie wpuszczę,poziom no2 jest grubo powyżej 5, zalałem całą butelkę do testu wodą chyba to jest 20ml. zakropiłem tak jak do 5 ml. i kolor się nie zmienił, sprawdziłem drugim testem i było to samo, wcześniej podmieniłem 50% wody i wyczyściłem z dna resztki. Sprawdziłem wydajność filtra pompuje 410l na godzinę, wg. producenta 900l, filtr popycha w górę słup wody ok 80 cm. i dodatkowo obsługuje filtr narurowy, więc jako biolog do 240l jest wystarczający, myślę żeby wykombinować coś i dorzucić ze dwa złoża biologiczne, np jakiś stary kubeł z zepsutym silnikiem podpiąć i dorzucić np.micromec jbla, tak żeby wydajność nie spadła do poniżej 250l\h, może jest za mało złoża. Niestety dyski muszą posiedzieć w izolatce, dziwi mnie to że jedzą, ganiają się i mają się tam nieźle "jedna zaczęła grypsować" A.. nie napisałem. Dwie wpuściłem na próbę, po 30 min. musiałem przerzucić spowrotem, bo zaczęły odjeżdżać.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4095
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: _TOM_ » 08 maja 2014, 17:45

Coś jest nie tak. Skąd niby ma brać się no2 na poziomie 5??? To niespotykane. Jak byś tam utopił szczura i bby gnił to takie w pustym baniaku no2 nie będzie. Co tam ci gnije niby w nowym i pustym akwarium?

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 18:41

Sam nie wiem czy tam jest 5, test zolka pokazuje 1.5 i więcej na skali nie ma, po zalaniu probówki do pełna i dodaniu tej samej ilości kropel też jest 1.5, i nie wiem jak to się ma do tego rodzaju testu. Nie wiem co mogłoby tam gnić, żwir wypieczony w 250 st. przez prawie 2 godz.. korzenie wygotowane, w podłożu kilka kulek glinianych, resztki ściągane odmulaczem co 2-4 dni, bez naruszania podłoża, prefiltry co 4 dni czyszczone, woda do podmian no3 i no2 zerowe, korzenie sprawdzałem w beczce zalane na 2 dni nie zmieniły parametrów wody, żwir nie pieni się po kwasie, baniak i media z filtra odkażone przez 24h perhydrolem, do wody nie dodawałem nic oprócz kwasu, bakterii denitrol i soli niejodowanej, żadnego moczu, kawałków mięsa itp. przydałby sie jakiś test ze skalą powyżej 1,5, chociaż i tak to wszystko dziwne się wydaje. Trzy razy startowałem z akwarium i takich objawów nie miałem. W tym małym baniaczku nie podmieniałem wody przez ponad dobę, zrobiłem pomiary i tam już na malutkiej gąbce biologia poszła do przodu azotyny mają się ku zeru 0,025, wcześniej musiałem podmieniać 2 razy dziennie po 30-40% bo ryby dyszały, teraz problem znika tylko nie w tym baniaku co trzeba.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: nobleKoziol » 08 maja 2014, 19:01

Sprawdź wodę którą podmieniasz może z nią coś jest nie tak? Z reguły nikt podmienianej wody nie bada.
Jeśli nie, to, przestań lać chemie do wody, i rób duże podmiany aż do skutku, i dopiero wtedy bakteria, ale nie ta którą dajesz.

Ps. NIE ZAPOMNIJ SPRAWDZIĆ PODMIENIANEJ WODY. pokaż zdjęcie aqwa
Ps. Tom też mam dziwne przeczucie że kolega wszystkiego nie mówi.

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 19:22

woda do podmian jest ok, ta sama co w małym baniaku, mierzyłem i parametry są na poziomie, specyfik stoi i nie dolewam, dziś rano podmieniłem 50%, teraz napełnia się druga beczka. Myślałem o tym
microbe-lift-nite-out-ii_7155.jpg
microbe-lift-nite-out-ii_7155.jpg (89.99 KiB) Przejrzano 1642 razy
microbe-lift-special-ble_7156.jpg
microbe-lift-special-ble_7156.jpg (106.73 KiB) Przejrzano 1642 razy
Używałem przy startach i problemu nie było, tylko jak to nie pomoże to kasa znowu jak psu w d...

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 20:01

nie wiem co masz na myśli że nie mówię wszystkiego, chyba moja pisanina nie miałaby wtedy sensu, co mam napisać że wrzuciłem szczura do akwarium, wszystko co zaistniało z mojej inicjatywy zostało tu napisane. To zdjęcia
P5080072.JPG
P5080072.JPG (31.82 KiB) Przejrzano 1641 razy
P5080071.JPG
P5080071.JPG (73.34 KiB) Przejrzano 1641 razy
P5080070.JPG
P5080070.JPG (78.17 KiB) Przejrzano 1641 razy

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 20:04

a tutaj przebywają
P4270068.JPG
P4270068.JPG (14.86 KiB) Przejrzano 1641 razy

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: nobleKoziol » 08 maja 2014, 20:14

Teraz mi klina zabiłeś , bo używałem bakterie tej firmy i są to jedne z lepszych. Zbiornik wygląda sterylnie , no chyba że stado neona za nie wpłynęło i padło.
Rób podmiany bez tej bakterii 50% co dzień aż do skutku.
Nie dodawaj do wody nic nic nic nic.

Ps. nie denerwuj się tak :wink: no pomyśl no2 po za skalą a zbiornik pusty. Przepraszam jak kolegę uraziłem.

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 21:10

tło jest na zewnątrz tak że neony tam nie wpłynęły, woda kryształ, parametry masakralne.

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 21:21

bakterie lałem teraz denitrol od jbl-a, te na zdięciu przy wcześniejszych restartach jakieś 2 lata wstecz i one działały b. szybko, a denitrol kupiłem w sklepach kakadu bo nie miałem czasu jechać do zaufanego sklepu po microbe, i może to g.... jakieś przeterminowane. I właśnie zastanawiam się czy po kilku dużych podmienach nie kupić i dolać microbe, bo do tego mam zaufanie

Awatar użytkownika
buongiorno
junior
junior
Posty: 34
Rejestracja: 25 gru 2013, 13:08
Imie i Nazwisko: grzegorz malicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: wrocław

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: buongiorno » 08 maja 2014, 21:25

tak rozwlekam w trzech tematach, zbiornik nie jest pusty, pływa w nim 10 rybek

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: Ile czekać na spadek no3

Post autor: nobleKoziol » 08 maja 2014, 22:26

Nie musisz rozwlekać możesz edytować , modyfikować, tekst. :wink:


Ps. Zbadaj wodę do podmiany, przed, i po dolaniu specyfiku. powinno rozwiązać wątpliwości.


To co zbadałeś tą wodę czy nie? wystarczy prosty test szybki test. nie musisz czekać do rana
Ostatnio zmieniony 08 maja 2014, 23:08 przez nobleKoziol, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość