Altum orinoco

Fotografie naszych zbiorników z żaglowcami

Moderatorzy: seba*1*, Alutka

1979rafal
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2014, 20:43
Imie i Nazwisko: Rafał Mikiciuk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Czosnówka

Re: Altum orinoco

Post autor: 1979rafal » 22 cze 2014, 21:55

Witam.Znalazłem w domu testy .Po sprawdzeniu parametrów wody w akwarium z altumami mam takie: PH 5,Twardość węglanowa (kh) 9 w stopniach niemieckich,twardość ogólna (Gh) 4 w stopniach niemieckich.Z kranu ze studni głębinowej ph.7 wody. Czy zbrojniki i altumy mogą być razem z paletkami? Mam zbiornik 450 litrów ,7 altumów,7 biotodom cupido ,26 szt kirysa i około 36 zbrojników w tym 2 szt L-114,1 szt L-200 .Ile paletek lub altumów mogę jeszcze wpuścić ? Pozdrawiam.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: Altum orinoco

Post autor: arturo » 23 cze 2014, 08:04

Dziwne.... pH 5 przy KH 9.............sprawdź termin ważności testów............ pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4159
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: Altum orinoco

Post autor: _TOM_ » 23 cze 2014, 10:55

Póki nie wiesz jaką masz wodę, to nie wiesz nawet czy to co już wpuściłeś powinno tam pływać ?
Zaręczam jak Artur już zauważył, że PH 5 przy KH 9 nie ma szans by w praktyce istniała taka woda, tylko w teorii można by chyba ją mocno tak zagazować CO2 by to osiągnąć, ale wtedy w czystej teorii tylko.
Jeśli masz PH faktycznie 5 to pewnie KH masz 0, to super woda dla dysków czy skalarów. Jeśli masz natomiast KH 9 to zapewne PH koło 8 najmniej, bardzo kiepska woda dla ryb z biotopu Amazonki.
Natomiast jaka woda by nie była to ryb masz już tam tyle (76 sztuk łącznie), że ja bym więcej nie wpuszczał.

1979rafal
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2014, 20:43
Imie i Nazwisko: Rafał Mikiciuk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Czosnówka

Re: Altum orinoco

Post autor: 1979rafal » 23 cze 2014, 17:21

Witam.Mała pomyłka 4 kh,5 ph,5 gh.Kupiłem nowe testy.Co do ilości ryb przemyślałem sprawę i zostaje tak jak jest.Dzięki za odpowiedz .Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: Altum orinoco

Post autor: nobleKoziol » 24 cze 2014, 10:57

1979rafal pisze:Witam.Mała pomyłka 4 kh,5 ph,5 gh.Kupiłem nowe testy.Co do ilości ryb przemyślałem sprawę i zostaje tak jak jest.Dzięki za odpowiedz .Pozdrawiam.
Postaram się pomóc , wiec tu tabela ląduje . Z teorii wynika że ryb już tam nie ma , bo tlen gdzieś znikł.
Więc z testami jest coś nie tak bo przy takim stężeniu CO2 w wodzie ( i nieważne czy gazujesz czy nie ) nawet rośliny by padły.
Wierzyć mi się nie chce że testy masz nowe .
Proszę zbadaj wodę kranową ph,kh,gh. i jeszcze raz wodę w aqua ph,kh,gh. Podaj nam co jeszcze oprócz wody lejesz do zbiornika.
Tom ma racje ryb to masz tam dużo. Nasuwa mi się pytanie. Czy podmiany cie nie męczą ? bo duże muszą być.
Załączniki
Tabella_CO2_20.jpg
Tabella_CO2_20.jpg (156.5 KiB) Przejrzano 3423 razy

1979rafal
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2014, 20:43
Imie i Nazwisko: Rafał Mikiciuk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Czosnówka

Re: Altum orinoco

Post autor: 1979rafal » 24 cze 2014, 15:15

Witam. Wcześniej miałem jeszcze trochę więcej ryb tzw.drobnicę bystrzyk pereza,zwinnik urleja ,kilka sztuk skalarów manacapuru i peru.Wszystko żyło bez problemu .Teraz jest mniej i też żyje i pływa i nic się nie dzieje.Akwarium jest dobrze filtrowane i napowietrzane ,podmianę wody robię raz na dwa tygodnie i jest dobrze altumy jedzą i rosną.Pozdrawiam.

1979rafal
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2014, 20:43
Imie i Nazwisko: Rafał Mikiciuk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Czosnówka

Re: Altum orinoco

Post autor: 1979rafal » 13 lip 2014, 16:53

Witam. Mam pytanie w jaki sposób można pogodzić trzymanie paletek z odłowu z altumami żeby nie chorowały i czym leczyć profilaktycznie jak pojawią się białe odchody u paletek żeby nie zaszkodzić zbrojnikom i kiryskom.Czy jest możliwość od kogoś na forum kupienia dzikiej paletki za rozsądne pieniądze , lub kupienie zwykłych hodowlanych braunów , potrzebuje 6 sztuk. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kolejarz65
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 245
Rejestracja: 31 lip 2007, 11:17
Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Altum orinoco

Post autor: kolejarz65 » 15 lip 2014, 16:56

Jak dla mnie,śliczne rybcie.Pozdrawiam :D :D :D :D :D

Awatar użytkownika
lysy2000
junior
junior
Posty: 70
Rejestracja: 10 lip 2014, 21:58
Imie i Nazwisko: Łukasz Nowak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Lokalizacja: Kraków

Re: Altum orinoco

Post autor: lysy2000 » 15 lip 2014, 19:44

Bardzo ładne skalarki.Pozdrawiam. :D

1979rafal
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2014, 20:43
Imie i Nazwisko: Rafał Mikiciuk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Czosnówka

Re: Altum orinoco

Post autor: 1979rafal » 01 sie 2014, 22:29

Witam.Mam pytanie czy ktoś na forum ma do sprzedania 6 paletek odmiany barwnej brown lub red rose.Mam 4 szt dzikich paletek i muszę coś dokupić aby te mniej się bały .Pływają z altumami .Najlepiej z okolic Warszawy lub Lublina chodzi o wysyłkę busem.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jzajonz
członek PKMD
Posty: 1380
Rejestracja: 11 gru 2004, 13:18
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Lokalizacja: Balczewo k Inowrocławia

Re: Altum orinoco

Post autor: jzajonz » 13 sie 2014, 10:56

Za dwa dni jadę w okolice Lublina i mam sporo Red Rose więc zadzwoń
604288557

1979rafal
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2014, 20:43
Imie i Nazwisko: Rafał Mikiciuk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Czosnówka

Re: Altum orinoco

Post autor: 1979rafal » 10 lis 2014, 14:32

Witam serdecznie. Mam pytanie czy ktoś z miał do czynienia z uaru. Chciałbym je wpuścić do akwarium z altumami których mam 11 sztuk.Akwarium mam 450 litrów. Czy te pielęgnice są warte zachodu. Mi się osobiście podobają.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 780
Rejestracja: 09 gru 2004, 23:56
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Altum orinoco

Post autor: mkozubski » 10 lis 2014, 19:19

warte, warte są zarąbiste - szczególnie jak są dorosłe, tylko akwarium masz troszkę "skromne" na takie i tyle ryb :(

Awatar użytkownika
roh
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 2064
Rejestracja: 09 maja 2010, 21:49
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Lokalizacja: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Re: Altum orinoco

Post autor: roh » 10 lis 2014, 19:47

Jakie te uaru chcesz wpuścić.?????

1979rafal
junior
junior
Posty: 27
Rejestracja: 26 maja 2014, 20:43
Imie i Nazwisko: Rafał Mikiciuk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Czosnówka

Re: Altum orinoco

Post autor: 1979rafal » 10 lis 2014, 21:37

Witam. W mojej okolicy jest dostępne tylko uaru amphacanthoides ( królewskie) tak twierdzą sprzedawcy jest to ryba krajowa.Jak nie uaru to co można wpuścić do altumów i kilku biotodom cupido aby cieszyło oko.Myślałem też nad płaskobokami.Pozdrawiam.

Odpowiedz

Wróć do „GALERIA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości