HQI

Moderatorzy: Sylwek, sopel1971

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 654
Rejestracja: 26 kwie 2007, 18:45
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Lokalizacja: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 20 lut 2008, 21:51

Odpale na nowo ten temat , jak mam akwarium 120 długie (216 L profilowane) i chciał bym dać HQI to jakie zestawienie będzie najodpowiedniejsze? 1 x 150 czy np 2 x 70 ? , Czy bezpieczniej będzie przystosować przemysłową lampę montowaną w sufity z odblaśmikami i miejscem na 3 T5 ? Wiecie o co mi chodzi... CO by było korzystniejsze dla roślin , aktualnie posiadam 2 x 40W T8 Hagen... i liście są długie i pomarszczone... i brązowe glony sie gdzie nie gdzie pokazują...

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4074
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 20 lut 2008, 22:41

T8 nie są najlepszym rozwiązaniem dla roślin, ale skoro już takie masz w pokrywie to może lepiej pomyśl nad wstawieniem nowych i lepszych świetlówek dla roślin, np Flora Hagena skor tę firmę lubisz. To tańsze niż budowa HQI.

Dodatkowo powinieneś wstawić w tę pokrywę dodatkowe 2 rury, ale T5, nawet krótsze mogą byc jak długie nie wejdą, byle się mieściły w środku
i dały wiecej światła. Takie zestawienie i zmiany we własnym zakresie do wykonania chyba jest najekonomiczniejsze.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 21 lut 2008, 18:37

_TOM- t8 są znakomite dla roślin sam zobacz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/89f ... 67117.html
philips aquarele, osram bio lux, syliwana gro lux
Młody 30 watowa t 8 wejdzie ci spokojnie pod tą pokrywę wciśniesz nawet 6 jak nie 7
sam zobacz
http://images3.fotosik.pl/215/895ec2cf924c5823med.jpg

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 337
Rejestracja: 23 kwie 2007, 06:48
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Lokalizacja: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 21 lut 2008, 19:57

3 x 150 watt to idealna moc na taki zbiornik, ciepłota w przedziale 4200 - 5600 k, w zależności jakie rośliny będziesz chciał "uprawiać". Tak jak koledzy pisali powyżej, doznasz szoku po kilu dniach od odpalenia HQI, bo wówczas glon ściele się suto po wsze kąty. Po ustabilizowaniu się baniaka pokombinuj z Co2. Dodając dwutlenek pozbędziesz się nadmiaru glonów. 30 cm od powierzchni wody do prawidłowa odległość. Wzrost roślinności nieporównywalnie większy niż przy świetlówkach, możliwość uprawy roślin o czerwonych barwach - szczególnie wymagających silnego oświetlenia, pozdrawiam.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 21 lut 2008, 20:17

chyba 1 x 150 wat ? 3x150 wat to kowadło cieplne

Awatar użytkownika
rady3
członek PKMD
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 21 lut 2008, 20:37

HQI to one nie widziały. Photoshopa też nie.
Załączniki
DSC_0038.JPG
DSC_0038.JPG (49.81 KiB) Przejrzano 1550 razy

Awatar użytkownika
rady3
członek PKMD
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 21 lut 2008, 20:38

:D
Załączniki
DSC_0088.JPG
DSC_0088.JPG (135.07 KiB) Przejrzano 1546 razy

Awatar użytkownika
rady3
członek PKMD
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 21 lut 2008, 20:40

:D
Załączniki
DSC_0058.JPG
DSC_0058.JPG (135.43 KiB) Przejrzano 1538 razy

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 337
Rejestracja: 23 kwie 2007, 06:48
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Lokalizacja: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 21 lut 2008, 21:22

TURYSTA pisze:chyba 1 x 150 wat ? 3x150 wat to kowadło cieplne
nie 3 x 150, jak dobrze liczę mowa jest o zbiorniku 500 l. Bardzo dobre warunki stwarza się w zbiornikach holenderskich przy ok 1W\1L.
3 x 150 daje nam 450 WATT, czyli 0,9 WATT\1L
w Twojej opcji to jest 0,3 WATT\1L. Światło metalhalogenowe to w standardowej oprawie daje światło punktowe. W zbiorniku o długości 2 metrów nic ciekawego jedną lampą nie zdziałamy, no chyba że planujemy obsadzenie akwarium jednostronnie. Co do emisji ciepła to się z tym zgodzę. Często zbiorniki z takim oświetleniem w ogóle nie są ogrzewane grzałkami, wystarczą tylko lampy. Poza tym długość promienie światła jest nieporównywalnie większa niż przy świetlówkach.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 337
Rejestracja: 23 kwie 2007, 06:48
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Lokalizacja: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 21 lut 2008, 21:33

no to porównaj lotosy, kiedyś miałem HQI, ten na zdjęciu ma tydzień, w tym zbiorniku HQI 70 watt + co2.
Załączniki
Zdjęcie017.JPG
Zdjęcie017.JPG (169.97 KiB) Przejrzano 1522 razy

MarcinR
junior
junior
Posty: 33
Rejestracja: 29 gru 2004, 09:44
Imie i Nazwisko: Marcin Ryszka
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tworków k/Raciborza
Lokalizacja: Racibórz
Kontaktowanie:

Post autor: MarcinR » 21 lut 2008, 22:27

Na początek proponuje podnieść lampę na wysokość od powierzchni wody na 50cm a potem na stopniowe obniżanie na około 25-30cm.
Odstęp powinien być conajmniej np.5cm na tydzień

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 21 lut 2008, 22:34

Ale mnie chodziło o pytanie Młodego 1919 małe nie porozumienie bo jak do 216l wsadzić 450 wat :)Wiem że to możliwe ale przy hqi to by paletki ugotował :)

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 21 lut 2008, 22:39

Młody1919 pisze:Odpale na nowo ten temat , jak mam akwarium 120 długie (216 L profilowane) i chciał bym dać HQI to jakie zestawienie będzie najodpowiedniejsze? 1 x 150 czy np 2 x 70 ? , Czy bezpieczniej będzie przystosować przemysłową lampę montowaną w sufity z odblaśmikami i miejscem na 3 T5 ? Wiecie o co mi chodzi... CO by było korzystniejsze dla roślin , aktualnie posiadam 2 x 40W T8 Hagen... i liście są długie i pomarszczone... i brązowe glony sie gdzie nie gdzie pokazują...
Myślałem jociak że tu chcesz 3 x 150 hqi :)

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4074
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 21 lut 2008, 22:42

jociak, ta paletka świeci jak super hqui lux :wink: nieźle jej w głowie rozjaśniłeś :wink:

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 654
Rejestracja: 26 kwie 2007, 18:45
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Lokalizacja: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 21 lut 2008, 23:03

wiec mam HQI 2 x 100W , okazało sie że za free. oprawę ZeXt , żarniki Osram 100W , daje światło z rodzaju "dzienne" . Przydadzą mi się na coś czy lepiej dołożyć 2 x T5 90cm długości Philips ?

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość