doświetlenie akwarium

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 29 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Elbląg

doświetlenie akwarium

Post autor: el-pablo » 03 mar 2008, 19:20

Witam, chciałbym doświetlić moje akwarium, obudowe mam aquaboro 120x40 i listwa 2x38 W. (T8) planuje dołożyć 1x54W. T5, ale nie wiem czy sie zmieści (od ścianki do ścianki obudowy 119 cm). Czy może ktos próbował coś takiego?

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 29 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: el-pablo » 03 mar 2008, 19:29

http://www.allegro.pl/item315554237_zes ... _kpl_.html - Teoretycznie powinno się zmieścić, jednak zawsze może być jakieś ale i nigdzie nic nie ma o takich swietlówkach w odudowach długości 120cm.???

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 654
Rejestracja: 26 kwie 2007, 18:45
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Lokalizacja: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 03 mar 2008, 19:30

Jak zmieści się na długość to żaden problem. Ja mam te samą obudowę co Ty i dodawałem 2 x 30W T8 , podczepiłem pod tylny plastik, a kable poszły tyłem :D . Zawsze można lekko pod kątem , jakoś to korygować , bo tam będzie chyba z 1 lub 2 cm brakować...

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 29 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: el-pablo » 03 mar 2008, 19:35

Całkowita długość zestawu 118 cm. czyli zostaje 1cm. luzu; ale czy zostaje??? Tego mi nie napisali jak pytałem sprzedających.

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 654
Rejestracja: 26 kwie 2007, 18:45
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Lokalizacja: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 03 mar 2008, 19:40

no jak wyliczyłeś że zostaje i to samo oni wiedzą to nie będą pisać takiego czegoś. Jak chcesz to zamawiaj,. Mi dzisiaj doszły zamówione odblaski. Myślałem że długość świetlówki bez uchwytów wynosi 118, a jak z nimi razem to gites. Aby cie upewnić że zostaje 1 cm napiszę Ci: 119-118=1 . Wejdzie bez problemu..... Będąc dokładnym , miejsca masz na długość dokłądnie 119,2 cm. wiec masz 1,2 cm zapasu.

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 29 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: el-pablo » 03 mar 2008, 19:53

Teoretycznie - biore; praktycznie - się zastanawiam.

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 654
Rejestracja: 26 kwie 2007, 18:45
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Lokalizacja: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 03 mar 2008, 19:58

twoja decyzja , tutaj możesz jedynie dostać podpowiedz. 6mm z każdej strony Ci zostaje. Przewody wyciągniesz otworami z tyłu obudowy, a całość przykleisz na silikon do plastikowej pokrywki, chyba że masz inny plan.

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 29 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: el-pablo » 03 mar 2008, 20:04

Myślisz, że silikon to utrzyma, troche bym sie obawiał. A jak sie sprawdziło u ciebie te dodatkowe 2x30W?

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 654
Rejestracja: 26 kwie 2007, 18:45
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Lokalizacja: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 03 mar 2008, 20:11

glony to polubiły :D Wiesz , utrzymuje razem szyby w akwarium wiec myślę ze to mu nie zaszkodzi. Ale jak sie boisz (uzasadnione) to zawsze możesz przewiercić małym wiertełkiem i dać jakieś małe nierdzewne śrubki z nakrętkami , będzie bankowo trzymać.

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 29 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: el-pablo » 15 mar 2008, 10:42

Zakupiłem, zmontowałem, wpasowałałem (ledwo ale się udało). Narazie doświetlam 3 h dziennie, z czasem bede ten czas przedłużał. Nie chciałbym nadmiaru glonów. Lepiej zapobiegać niż leczyć.
Pozdrawiam

grzegorzcisek
junior
junior
Posty: 73
Rejestracja: 08 mar 2007, 14:07
Lokalizacja: Jelenia Góra
Kontaktowanie:

Post autor: grzegorzcisek » 15 mar 2008, 18:33

Witam. Ja doświetliłem swoją oryginalną obudowe (2x30w) tak, że po przeróbce z 60W mam teraz 180W.

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 29 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: el-pablo » 16 mar 2008, 11:18

No to konkretnie. A problem z glonami był? Ile godzin naświetlasz i jak to działa? wszystko na raz sie świeci, czy jakimiś etapami?

grzegorzcisek
junior
junior
Posty: 73
Rejestracja: 08 mar 2007, 14:07
Lokalizacja: Jelenia Góra
Kontaktowanie:

Post autor: grzegorzcisek » 16 mar 2008, 15:13

Zero problemu z glonami. Naświetlam od 7-23 a czasami nawet dłużej. Wzasadzie to wyłączam światło jak ide spać. Wszystkie świecą jednocześnie.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość