Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak dwuletniemu dziecku (czyli ten kabelek w tą dziurkę, a ten w tamtą) jak to coś podłączyć z kablami od świetlówek i czy możliwe jest podłączenie dwóch takich stateczników pod jeden włącznik?
A schemat wygląda tak:
Moderatorzy: sopel1971, Sylwek
Michcio, po co te metry kabla? nie wiesz jaka miedź droga?Michcio pisze:Mirek w 4 wkładamy kabel który łączymy z kabelkiem łączącym dwa bolce świetlówek.
Kable pokolorowałem ci. L to świetlówka z każdej strony są 2 bolce, musisz odpowiednie bolce połączyć kablami w przedstawiony sposób. Tylko się nie pomyl bo możesz w stracić świetlówki
King skąd Ty bierzesz takie pomysły?King pisze:Cały pic w uświadomieniu sobie, że świetlówka
podobnie jak kij ma tylko 2 końce
(2 elektrody: katodę i anodę)
a to że zarówno z katody jak i z anody wystają
po 2 bolce (styki). Dla obwodu jest to bez znaczenia (...)
a dwa są tylko dla wygody mocowania
i dla ułatwienia budowy bardziej skomplikowanych systemów.
Nie powinieneś podłączać pinu czwartego.Viman pisze:Witam
Chciałbym zasięgnąć rady , mam taki statecznik też 2x54W , po podłączeniu do sieci świetlówki nie świecą schemat podłączenia jest troche inny jak u kolegi mirek-gniezno czy mam też podłączyć przewód do pinu 4 , tak na marginesie na wyjściach na świetlówki nie ma żadnego napięcia mógłby który z kolegów sprawdzić jakie napięcia powinny być , bo być może mój jest walnięty.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości