JBL Ferropol

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior
Posty: 176
Rejestracja: 18 cze 2012, 16:34
Imie i Nazwisko: Krystian Ziegert
Miejsce zamieszkania/miasto/: Southampton / UK
Lokalizacja: Southampton / UK

JBL Ferropol

Post autor: krystian0682 » 31 lip 2012, 20:33

Czy ktoś już używał już tego nawozu ??? Na pewno nie podnosi NO3 ani PO4 bo już porobiłem testy.Na opakowaniu napisane jest takie dawkowanie 10ml/40l wody. W sklepie powiedzieli ze na pierwszy raz mam dać taka dawkę jaka jest napisana na opakowaniu, a później to dawkowanie 10ml/40l wody podmienianej czyli jak podmienię 80l wody to mam dać 20ml. Nie wiem czy to prawda :?:

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: JBL Ferropol

Post autor: arturo » 03 sie 2012, 10:49

hmmmm.... to czysta matematyczna kalkulacja, która nie do końca w tym wypadku jak i w wypadku wszelkiego rodzaju "wspomagaczy" akwarystycznych ma uzasadnienie... oczywiście, teoretycznie pozwoli to na stałe stężenie nawozu w wodzie w wielkości teoretycznie bezpiecznej i nie szkodliwej dla ryb jak i roślin... jest tylko małe ale.... rośliny go zużywają i jeśli dawka zalecana do podmian jest za mała bo np. rośliny zużywają zdecydowanie więcej substancji odżywczych to w którymś momencie jego stężenie w wodzie potrzebne dla roślin spadnie do minimalnego i zaczniesz obserwować braki środka, pomimo jego dawkowania. Może też zaistnieć zgoła odmienne zdarzenie, będzie go za dużo... a konsekwencje tego będą trudne do przewidzenia... obserwuj rośliny i ryby, patrz, czy zastosowanie środka jest pozytywnie odbierane przez rośliny i ryby i sam w konsekwencji dozuj środek w ilości wypośrodkowanej lub zaobserwowanej na zachowaniu biologii w akwarium, pozdrawiam

Awatar użytkownika
krystian0682
senior
senior
Posty: 176
Rejestracja: 18 cze 2012, 16:34
Imie i Nazwisko: Krystian Ziegert
Miejsce zamieszkania/miasto/: Southampton / UK
Lokalizacja: Southampton / UK

Re: JBL Ferropol

Post autor: krystian0682 » 03 sie 2012, 11:20

Naradzie nie mam jeszcze paletek tylko neonki rośliny chyba narazie mają się dobrze bo zaobserwowalem rozrost i wzrost zobaczmy jak to będzie później wygladalo, napewno napisze :wink:

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości