Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

GABCIA
junior
junior
Posty: 90
Rejestracja: 05 cze 2009, 16:34
Imie i Nazwisko: Iwona Piotrowska
Lokalizacja: POLICE

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: GABCIA » 14 sie 2009, 16:57

Radek ,myślę że za 200 zł to ty dobrego zestawu Co2 nie kupisz.Co do stronek które podałeś:1 odradza,2 do wykorzystania w części,3 to tylko mikser.Tak jak Mariusz napisał,dawniej wykorzystywaliśmy glinkę,ziemię i to co dała nam natura, z tym tylko że dawniej nie było w sprzedaży tego co oferują nam teraz sklepy.Osobiście jako substrat używamy biogruntu(produkt polski,naturalny ,torfowy),cena takowego to 30 zł za 4l.Radek zabawa z "holendrem"to nie tylko zasypanie,wlanie,posadzenie i już jest ok,napisał Ci Artur,że aby zbiornik dojrzał trzeba czekać kilka tygodni,a ja dodam,że na efekt trzeba poczekać kilka miesięcy.Broń Boże abym chciał Cię zniechęcić do zakładania "zielnika",chciał bym Ci tylko uzmysłowić,że taki zbiornik też potrzebuje sporo przygotowań i opieki.Poczytaj posty i zobacz sam jak często pada stwierdzenie"zbiornika trzeba się nauczyć"czyli wiedzieć czego i ile w danym momencie mu potrzeba,tego niestety nie da się opisać.Pomyśl nad zestawen Co2 wysokociśnieniowym bo przecież nie od razu musi on być zamontowany,na starcie zbiornika może on zrobić więcej krzywdy jak dobrego i z nawozami też raczej ostrożnie.
Pozdrawiam Sławek

bad129
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 10 sie 2009, 10:17
Imie i Nazwisko: RADOSŁAW MIKSIEWICZ
Lokalizacja: RZESZOW

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: bad129 » 14 sie 2009, 17:22

Czy moge dać taki żwirek na podłoże zrobione z MHK Filtus Floran 4 litry na to dam Stare dno rataja 10L ??

Wystarczy łącznie 14L podłoża roślinnego na akwa 120l tak aby zorbić stył wiecej z przodu mniej??

Żwirek w załączniku
Załączniki
20090814629.jpg
Żwirek
20090814629.jpg (40.98 KiB) Przejrzano 2236 razy

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: arturo » 16 sie 2009, 19:18

Jak dla mnie do za gruby, ja osobiście od lat używam piasku i żwirku o granulacji 1-2mm, i nie zapomnij o teście na obecność i uwalnianie soli wapnia zanim dany żwirek użyjesz, pozdrawiam

GABCIA
junior
junior
Posty: 90
Rejestracja: 05 cze 2009, 16:34
Imie i Nazwisko: Iwona Piotrowska
Lokalizacja: POLICE

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: GABCIA » 16 sie 2009, 21:36

Radek ,wszystko zależy od tego jaką grubość podłoża chcesz mieć.Jeśli sobie pomnożysz długość zbiornika razy szerokość i razy wysokość(grubość podłoża)to wyjdzie ile litrów jest Ci potrzebne.Dane składniki(substrat,piasek,żwirek,itp)możesz sobie przeliczyć poszczególnie,np; dł.100cm x szer.30cm x gr.substratu 3cm,wychodzi że substratu potrzebne by Ci było 9l.może to śmieszne co napisałem ale nie każdy wie jak to przeliczać.Samo podłoże może się składać z kilku różnych składników i warstw w zależności jakie rośliny chcesz mieć.W jałowym podłożu rośliny słabo się ukorzeniają i raczej wegetują jak rosną.jeśli nie chcesz powrotu do natury tak jak Mariusz Ci napisał,to myślę że lepiej zebrać troszkę kaski,kupić to co odpowiednie i potrzebne,wtedy zacząć zakładać zbiornik,później unikniesz rozczarowań typu "mogłem to kupić i dołożyć".Restart zbiornika jest większym nakładem pracy jak zakładanie nowego,np.roślinnego.Co prawda "zboczyliśmy"od tematu,ale rośliny też wytwarzają Co2 :roll: :lol: :lol:
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: rady3 » 21 sie 2009, 23:11

Turysta a co myślisz o ziemi zwykłej z własnego ogródka?

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: TURYSTA » 22 sie 2009, 09:55

TURYSTA Robercie mówi tak - może być ziemia z ogródka. Z małym ale, ziemia z dala od drogi siedlisk ludzkich (nawozy i środki chemiczne,metale ciężkie)
Jednak będzie bezpieczniej kupić ją w ogrodniczym lub jakimś hipermarkecie a glinę wykopać sobie z lasu.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: rady3 » 22 sie 2009, 20:43

Ja tam myślę, że z ogródka jest bezpieczniejsza niż ze sklepu. Oczywiście pod warunkiem, że to ogródek z dala od dróg. No i tańsza. :) Niedługo będę robił 3 krewetkaria. Takie po 100l. Tam sobie zastosuję ziemię ze swojej działki.

GABCIA
junior
junior
Posty: 90
Rejestracja: 05 cze 2009, 16:34
Imie i Nazwisko: Iwona Piotrowska
Lokalizacja: POLICE

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: GABCIA » 26 sie 2009, 20:56

Robert w takim razie pomyśl o ziemi z kretowisk,przynajmniej nie trzeba jej przesiewać z patyków i innego badziewia,no i jest z głębszych pokładów czyli czystsza.

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość