Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

bad129
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 10 sie 2009, 10:17
Imie i Nazwisko: RADOSŁAW MIKSIEWICZ
Lokalizacja: RZESZOW

Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: bad129 » 14 sie 2009, 12:40

Mam akwa 120l zamierzam sadzić roślinki świetlówki

2x18w Philips DTL
1x24w Aquarelle

Teraz chciałbym instalacje CO2 jednak na profesjonalny nie mam za bardzo kasy i szukam cos w zamian. Słyszałem o bimbrowniach. Ale może takie urządzenia jak podałem niżej będą estetyczniejsze i tez dobrze pracowały co o tym sądzicie.

Myślałem nad tym pierwszym Hagen. Mozna w nim samemu robić roztwór i nie trzeba kupować

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index. ... co2-system

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index. ... gy-classic

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index. ... upower-250

Pomóżcie co mam wybrać aby było skuteczne

A może polecicie coś innego. Chciał bym wt ym sklepie kupic ,,holenderskie'' aby za przesyłke nie płacić 2 razy bo jeszcze inne zakupu będę robił

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: TURYSTA » 14 sie 2009, 12:52

Porywasz się z siekierą na księżyc.
Będziesz miał około 0,5 / l i bez co2 spokojnie można mieć fajnego holendra.
Im więcej wat tym więcej nawozów i oczywiście co2.
Podawanie co2 zwiększa popyt i na micro oraz macro. I wracasz do punktu wyjścia.
Zamiast co2 kup sobie easy life carbon i szafa gra.
Naładuj do podłoża :
delikatną warstwę gliny szarej
1 cm ziemi ogrodowej/kwiatowej
moskitiera
na to 4 cm żwirku drobnego np żwirek kwarcowy
pensetą posadź roślinki do siatki.
I ciesz się holendrem przez najbliższe kilka lat bez nawożenia i systemu co2.

Koszt taki podłoża to około 15 zł może i mniej cóż więcej chcieć aby mieć akwarium roślinne.

bad129
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 10 sie 2009, 10:17
Imie i Nazwisko: RADOSŁAW MIKSIEWICZ
Lokalizacja: RZESZOW

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: bad129 » 14 sie 2009, 13:04

a zamiast tej zmimi mogę dac stare dno rataja??? bez siatki

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: TURYSTA » 14 sie 2009, 13:18

bad129 pisze:a zamiast tej zmimi mogę dac stare dno rataja??? bez siatki
zmimi? Użyj firefox aby pisać bez byków.
Podobno szukasz oszczędności więc sam się decyduj albo Rataj albo bardzo dobre podłoże nie wymagające wiele zabiegów.
Jak dla mnie to i czekolady możesz użyć tylko oby dało to jakiś efekt z którego się będziesz cieszył.
Twoje akwarium Twój ogródek.

bad129
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 10 sie 2009, 10:17
Imie i Nazwisko: RADOSŁAW MIKSIEWICZ
Lokalizacja: RZESZOW

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: bad129 » 14 sie 2009, 13:26

oszczędności chcę poszukać tam gdzie można.. ale chce aby wszystko grało.. Myślę że Rataja sobie kupię bo podłoże jest też ważne tak jak oświetlenie. Na razie mam 61 ale nie wykluczone ze kiedyś zwiększę waty Dlatego też myślę o CO2.. Jeżeli trzeba to kupię zestaw do CO2 tylko nie za 200zł.. Myślałem zastąpić czymś tańszym może bimbrownia albo te linki co podałem.. Płynny C02 tez nie jest taki tani.

A można by było zrobić z podłożem tak: na dno tani Filtus floran na to rataj i na górę żwirek

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: TURYSTA » 14 sie 2009, 13:38

Nie wiem czy ja tak głupio pisze czy Ty tak ciężko pojmujesz.
Podłoże Rataj - chcesz czy nie chcesz produkt wykreowany przez człowieka + dobry marketing ludzie kupują
ADA -podłoże kreowane dla profesjonalnej akwarystyki roślinnej i nie tylko + dobry marketing cena Meksyk produkt też zrobiony przez człowieka
Aqua susbrat-tańsza wersja podłoża ADA ma swoje dobre strony i zastosowania w akwarystyce roślinnej produkt też zrobiony przez człowieka

Ziemia ogrodowa -podłoże naszych dziadków stworzone przez naturę.Produkt o wielkiej konkurencji dla wyżej wymienionych produktów bardzo dobrze spisujący się w akwarystyce roślinnej.Podłoże to służy na wiele lat i w powiązaniu z glina sprawia że jest podłożem wieloletnim.

No i cała różnica polega na tym że za poszczególne podłoża płacisz pieniądze a za ziemię dasz kilka groszy. Przy czym ziemia przeżyje wszystkie sztuczne podłoża i jest mniej problemowa w utrzymaniu. Można sobie takie akwarium pozostawić samemu sobie i tylko regularnie przycinać rośliny.
Jak widzisz żadnego podłoża sztucznego stworzonego przez człowieka nie da się porównać do podłoża stworzonego przez naturę.

AMEN

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: arturo » 14 sie 2009, 13:51

To co pokazałeś jako przykłady to tylko formy dozowania, ciągle nie masz załatwionej sprawy butli w której będziesz produkował CO2 lub go uzupełniał.... i jeśli policzysz czas, jaki temu poświęcisz, ceny uzupełnień jakie będziesz robił, bo na dłuższą drogę z tzw. holendrem nie ujedziesz do końca na bimbrowniach lub nie nadążysz ich przygotowywać, to w konsekwencji zakup butli choćby 1,5kg z manometrem wyniesie Cię taniej, koszt nabicia butli CO2 w Poznaniu wynosi 5zł, ja przy takiej butli, 240L akwa, dozowanie 1-2 bąbelki na dobę przez 24h mam załadowania na 5-6 miesięcy.... wybór należy do Ciebie.... czasami droga na skróty jest niemiłosiernie długa i droga, pozdrawiam

bad129
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 10 sie 2009, 10:17
Imie i Nazwisko: RADOSŁAW MIKSIEWICZ
Lokalizacja: RZESZOW

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: bad129 » 14 sie 2009, 13:58

wszystko rozumiem.

Lecz w akwarystyce roślinnej jestem laikiem i nie jest dla mnie wszystko tak oczywiste

Jeśli możesz powiedz mi ziemia szara(chodzi Ci o zwykłą ziemie czy jest taka dostępna w sklepie ogrodniczym)
Ziemia kwiatowa obojętnie jaka czy jakaś konkretna??

Do ziemi dodać jakieś nawozy??

Czym nawozić na co dzień i przy podmianach (potas??)

Co dodawać do wody.. Zakupiłem testy JBL także będę starał się śledzić wszystko na bieżąco

Moskitiera- czyli siatka na ziemię jest konieczna??

Żwirek mam stary z akwarium także myślę że go zastosuje

A z tym CO2 zrobić bimbrownie czy iść w substancje w płynie tak jak Ty mówisz??

Butle może kupię za jakiś czas jak troche kasy uzbieram

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: arturo » 14 sie 2009, 14:00

Myślę, że tak szczegółowe pytania będą trudne do ustosunkowania, skoro nie mamy pojęcia, jak ten zbiornik ma wyglądać, co ma tam rosnąć i w jakich ilościach, pewne rzeczy są uzależnione od wymagań roślin i nikt z fusów tego nie wywróży... pozdrawiam

bad129
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 10 sie 2009, 10:17
Imie i Nazwisko: RADOSŁAW MIKSIEWICZ
Lokalizacja: RZESZOW

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: bad129 » 14 sie 2009, 14:08

Roślinki mam zamiar takie kupić

Szczegóły wiem że dopiero z czasem wyjdą chodzi mi o takie podstawy na start co dodać do ziemi i na co zwracać uwagę

np. ile potasu dodawać przy podmianach będę miał zrobiony z k2s04 według kalkulatora

Eleocharis Accicularis, Didiplis Diandra, Mayaca F.,

Rotala Indica, Umbrosum, Hemianthus m., Rotala Green, Anubias Nana,

Blyxa Japonica, Limnophila Aromatica, Echinodorus T. Rotala Vietnam,

Peacock Moss, Bolbitis Heudelotti, Microsorum Narrow, Microsorum

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: arturo » 14 sie 2009, 14:20

Jednym słowem większość mniej wymagających roślin, co do uzupełniania macro i microelementów nie będziesz wiedział NIC, póki akwa nie wystartuje i nie zaczniesz mierzyć czego brakuje lub czego jest za dużo, to póki co zgadywanka. Zacznij od przygotowania akwa, oświetlenia, podłoża, zalej wodą, posadź rośliny, pozwól, by akwa dojrzało, co zajmie kilka tygodni, w międzyczasie, nie pozwól, by glony zniweczyły Twoją pracę, dbaj o wszystko i na bieżąco mierz i pytaj, bo póki co niewiele możemy pomóc w utrzymaniu a tylko w założeniu akwa, pozdrawiam

bad129
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 10 sie 2009, 10:17
Imie i Nazwisko: RADOSŁAW MIKSIEWICZ
Lokalizacja: RZESZOW

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: bad129 » 14 sie 2009, 14:35

A czy po restarcie mogę wpuścić rybki które mam neonki i molinezje bo nie mam za bardzo gdzie ich przechować... Wodę dam ta samą..

Gdzie można znaleźć parametry które woda powinna posiadać

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: arturo » 14 sie 2009, 14:49

Możesz użyć część wody starej, masz dział WODA i tam wszystko znajdziesz, pozdrawiam

bad129
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: 10 sie 2009, 10:17
Imie i Nazwisko: RADOSŁAW MIKSIEWICZ
Lokalizacja: RZESZOW

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: bad129 » 14 sie 2009, 14:52

a z podłożem to dam chyba na dno MHK Filtus Floran 4 litry na to dam Stare dno rataja 10L i przykryje żwirkiem.

Powiedzcie mi jakie grubości warstw dawać??

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Co sądzicie o takim CO2-Pomóżcie

Post autor: TURYSTA » 14 sie 2009, 16:32

Ziemia kwiatowa uniwersalna najlepiej bez dodatków micro .Niestety o taką dość trudno.
Więc po prostu kupujesz ziemie kwiatową Uniwersalna np firmy Biovita
Nic nie pisałem o szarej ziemi więc czytaj uważnie. Pisałem o szarej gliny jakiej jest pełno wszędzie cieniutka warstwa.
Ziemie przykrywasz moskitiera lub jakaś dość gęstą siatką po to aby w razie zmiany żwirku na jakieś inne widzi misie będzie granica gdzie należy się zatrzymać a poza tym ziemia nie będzie się mieszać ze żwirem.
Rośliny sadzisz do głębokości siatki dalej już nie wciskaj sama sie ukorzeni.

Takiego akwarium się nie nawozi ! Nie podmienia się wody jedynie się dolewa odparowaną wodę !!!!!! I to zwykła kranówę.
Jak będziesz miał rybki to podmiana w mniejszych ilościach nie zaszkodzi.

Jedynie co możesz dodawać potasu i małe co nieco micro ale dopiero po kilku miesiącach nie prędzej.

Takie akwarium nie wymaga mega wielkiej opieki A JUŻ ABSOLUTNIE CO2 !!!!!!!!!!!!!! Które zwiększy popyt na micro.


Rośliny urośnie Ci prawie każda i tu polega na tym cała magia.
Jesteś zielony ? Nie ma sprawy na http://www.roslinyakwariowe.pl wątek akwarium ala Diana
lub na http://www.akwarium.net.pl wątek Akwarium na bazie ziemi ogrodowej krok po kroku.

Jak wlejesz z 40 % starej wody ryby możesz wpuścić w tym samym dniu

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość