K2SO4

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

Awatar użytkownika
buldozer1978
senior
senior
Posty: 129
Rejestracja: 11 paź 2008, 18:46
Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Lokalizacja: Strawczynek

K2SO4

Post autor: buldozer1978 » 02 kwie 2009, 20:30

Witam
Mam pytanko czy K2so4 po przedawkowaniu może spowodować rozpuszczanie się roślin. Podałem ostatnio większą dawkę jednorazowo i zonk rośliny pokryły się glonem zielonym i poprostu się rozpadają przy próbie ich wyjęcia bądź przesadzenia. Wcześniej podawałem kilkanaście kropli co dwa dni i wszystko było ok zero glona a rośliny rosły jak głupie zwłaszcza cabomba i lotosy.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 03 kwie 2009, 08:51

Za dużo k2so4 może przypalić rośliny.A glony może dlatego ze podając potas zwiększyłeś pobór na micro.
Nawozy podaje się w małych partiach np dawkę dzielimy przez czas od podmiany do podmiany.

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 467
Rejestracja: 20 kwie 2006, 20:39
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Lokalizacja: Bogatynia
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 03 kwie 2009, 12:07

TURYSTA pisze:Za dużo k2so4 może przypalić rośliny..
A "przypalenie" czym się objawia?

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 03 kwie 2009, 12:13

Spalone stożki roślin.
Irku tu masz o niedoborach i nadmiarach :)
http://ilkus.net/~triamond/objawyniedoborow.html

Awatar użytkownika
buldozer1978
senior
senior
Posty: 129
Rejestracja: 11 paź 2008, 18:46
Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Lokalizacja: Strawczynek

Post autor: buldozer1978 » 03 kwie 2009, 20:22

A oto jak wyglądają niektóre z roślin.
Co sądzicie czego brakuje lub czego za dużo?
Załączniki
1.jpg
1.jpg (53.48 KiB) Przejrzano 4896 razy
2.jpg
2.jpg (55.75 KiB) Przejrzano 4896 razy

MikołajCz
senior
senior
Posty: 193
Rejestracja: 30 sie 2006, 08:08
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 10 kwie 2009, 09:43

Co sądzicie czego brakuje lub czego za dużo?
napisz jeszcze ile czego dodać? :D
wg mnie mnie masz za mało azotu, a jak dodasz azot - to ile masz dodać Fosforu? a jak Fosfor to ile Potasu itd itd.
Jak nie masz doświadczenia dodawania nawozów na "oko" - a nie masz - to proponuje ci kupić podstawowe testy NO3, PO4, Fe. Wg testów uzupełniać braki.

Awatar użytkownika
buldozer1978
senior
senior
Posty: 129
Rejestracja: 11 paź 2008, 18:46
Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Lokalizacja: Strawczynek

Post autor: buldozer1978 » 10 kwie 2009, 18:01

napisz jeszcze ile czego dodać?
Nie pytam ile dodać tylko z czym mogłem przesadzić lub czego mogło zabraknąć.
A testy już mam dawno i wiem ile mam azotu(15-25ppm) i żelaza(0,1-0,3). jedyne czego nie wiem to ile jest potasu i fosforu- bak testu.

MikołajCz
senior
senior
Posty: 193
Rejestracja: 30 sie 2006, 08:08
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 10 kwie 2009, 18:07

No to super. Ale już podejrzewam, ze znasz nawożenie dobrze, więc potrzebne są tu jeszcze dwa warunki do spełnienia: światło i CO2 - i też sądzę, że je znasz.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 10 kwie 2009, 18:24

Rośliny są coś żółte nie wiem jakie masz GH KH i czym podmieniasz wodę, jak masz miękka wodę a rośliny są faktycznie żółte to brakować może Mg i Ca no i C .Na fotce dwa te czarne wygląda jak krasnorosty. Ale zła fota więc brak pewności.

Awatar użytkownika
buldozer1978
senior
senior
Posty: 129
Rejestracja: 11 paź 2008, 18:46
Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Lokalizacja: Strawczynek

Post autor: buldozer1978 » 10 kwie 2009, 18:29

Jeśli chodzi o światło to jest pięć świetlówek T8 x 36W w tym 3 Osram 865 i 2 Flora glo.
Co2 niestety nie posiadam ale myślę że 8 paletek wielkości 12-15 cm jest w stanie go troszkę naprodukować. Poza tym nie jestem zwolennikiem stosowania Co2 przy paletkach - wcześniej wszystko ładnie rosło i nagle zoonk.
GH 11
KH 3
Do podmian stosuję czystą odstaną kranówkę zmiękczoną HCI. Podmiana co drugi dzień 20L.

MikołajCz
senior
senior
Posty: 193
Rejestracja: 30 sie 2006, 08:08
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 10 kwie 2009, 19:05

Z opisu wynika, że dużo wiesz ale wszystkiego nie wykorzystujesz. Są stare sprawdzone zasady hodowli roślin: nawozy NPK, światło i CO2. Kontrola nad tymi warunkami jest niezbędna.
Co2 niestety nie posiadam ale myślę że 8 paletek wielkości 12-15 cm jest w stanie go troszkę naprodukować.
Jak kupisz - pożyczysz sobie / na dobę/ jakikolwiek kontroler pH, zobaczysz co właściwie się dzieje w akwarium. :shock:
Poza tym nie jestem zwolennikiem stosowania Co2 przy paletkach
- może i tak, ale pewnych zasad nie da się ominąć, czasami trzeba polubić to co się nie lubi a jest konieczne.

Awatar użytkownika
buldozer1978
senior
senior
Posty: 129
Rejestracja: 11 paź 2008, 18:46
Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Lokalizacja: Strawczynek

Post autor: buldozer1978 » 10 kwie 2009, 19:23

może i tak, ale pewnych zasad nie da się ominąć, czasami trzeba polubić to co się nie lubi a jest konieczne.
Być może masz rację ale chyba nie zaryzykuję - dla dobra rybek

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 10 kwie 2009, 21:32

Nie trzeba CO2 aby do wody wprowadzić węgiel.

Awatar użytkownika
buldozer1978
senior
senior
Posty: 129
Rejestracja: 11 paź 2008, 18:46
Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
Lokalizacja: Strawczynek

Post autor: buldozer1978 » 11 kwie 2009, 07:13

Nie trzeba CO2 aby do wody wprowadzić węgiel.
A co masz konkretnie na myśli Mariusz?
Czy to może węgiel w płynie- ten który proponował spider w jednym z tematów?

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 11 kwie 2009, 07:57

A no dokładnie ten preparat.

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość