Podawanie, CO2 na WLOCIE a nie WYLOCIE z filtra kanistrowego

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

Awatar użytkownika
mardow
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: 04 sty 2009, 22:12
Lokalizacja: Bartoszyce

Podawanie, CO2 na WLOCIE a nie WYLOCIE z filtra kanistrowego

Post autor: mardow » 03 mar 2009, 20:57

Co wy na to, ostatnio zastanawiałem się czy zamiast kupowania drogich "sposobów" rozpuszczania, CO2 w wodzie, nie lepiej byłoby po prostu podanie, CO2 najtańszym dyfuzorem na WLOT do filtra kanistrowego, umieszczamy taki dyfuzor w akwarium przy wlocie do filtra, małe bąbelki wlatują do wnętrza filtra tam (podejrzewam) doskonale łączą się z wodą i już dobrze nasycona woda, CO2 wlatuje do akwarium.
Co wy na to, jeśli się mylę to proszę o "sprowadzenie mnie na ziemię”.
Pozdrawiam.

tyshowian
junior
junior
Posty: 48
Rejestracja: 25 lut 2007, 18:51
Imie i Nazwisko: Wiesław Gnyla
Lokalizacja: Tychy

Post autor: tyshowian » 03 mar 2009, 21:34

Ja robię jeszcze prościej bo wężykz CO wychodzący z elektrozaworu mam włożony bezpośrednio do wlotu filtra zewnętrznego gaz po przepłynięciu z woda przez przewód i filtr jest w 100procentach rozpuszczony

Awatar użytkownika
mardow
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: 04 sty 2009, 22:12
Lokalizacja: Bartoszyce

Post autor: mardow » 03 mar 2009, 21:46

Wnioskuję z tego że te wszystkie dyfuzory ,reaktory itp.,można sobie o kant d^&* rozbić .
Myślę że twoje rozwiązanie jest jeszcze lepsze od mojego :) i chyba właśnie tak zrobię.

tyshowian
junior
junior
Posty: 48
Rejestracja: 25 lut 2007, 18:51
Imie i Nazwisko: Wiesław Gnyla
Lokalizacja: Tychy

Post autor: tyshowian » 04 mar 2009, 07:25

Witam
Tylko tak trzeba dozować gaz aby nie zapowietrzał filtra. Po za tym słyszałem opinię że może filtr terkotać ja mam JBL 250 i nic się nie dzieje chodzi mi to już dwa miesiące bez mojej ingerencji. Jeszcze jedna dorada między elektrozaworem a licznikiem bąbelków mam zainstalowany zaworek precyzyjny na który mam ustawiony maksymalny przepływ CO, co zapobiega gwałtownym przepływem gazu w momencie otwarcia elektrozaworu i rozprężania się przewodów jako licznik bąbelków zastosowałem część z urządzenia do podawania kroplówki do zakupienia w każdej aptece za 1,5 zł
zaworek do kupienia w każdym sklepie z pneumatyką
Pozdrawiam

andzio65
senior
senior
Posty: 109
Rejestracja: 21 wrz 2008, 02:58
Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: andzio65 » 04 mar 2009, 14:29

Mam tak jak kolega powyżej już prawie 2 lata i nie ma problemów, wszystko chodzi super. Ilość bąbelków dobieram tak aby ph wody w akwarium nie przelatywało poniżej phmin. Na 200l baniaka to wychodzi ok 2-3 bąbelki na sekundę. Filtr się nie zapowietrza.

Grek
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2008, 17:37
Lokalizacja: Opole

Post autor: Grek » 13 mar 2009, 14:31

Witam,

a dzieje się coś z co2 jak w filtrze działa lampa UV?

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 617
Rejestracja: 21 kwie 2006, 12:00
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: CraNcH^MS » 13 mar 2009, 15:49

Polecam jako uzupełnienie tego tematu poczytać wątek na SMRW

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25664

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość