Dozowanie Co2 w nowo założonym akwarium?

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

Awatar użytkownika
discus_ostrowiec
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: 14 lut 2008, 17:56
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Kontaktowanie:

Dozowanie Co2 w nowo założonym akwarium?

Post autor: discus_ostrowiec » 17 lut 2008, 21:19

Witam!!!
Czy w nowo założonym akwarium zaleca się stosowanie Co2? Jak tak, to w jakich ilościach(ile bąbelków)? .Akwarium ma 300l.

Z góry dziękuję :)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2008, 19:54 przez discus_ostrowiec, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 17 lut 2008, 22:10

W akwarium z dyskowcami w ogóle nie zaleca się stosowania CO2.

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 654
Rejestracja: 26 kwie 2007, 18:45
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Lokalizacja: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 17 lut 2008, 22:11

rady3 , a jak uchować rośliny i utrzymać pH ?

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 17 lut 2008, 22:15

Rośliny same się utrzymują. Ph = kwas.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 617
Rejestracja: 21 kwie 2006, 12:00
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: CraNcH^MS » 17 lut 2008, 22:16

CO2 w akwarium z dyskowcami można uznać za pomyłkę. CO2 daje się do akwariów silnie zarośniętych roślinami i mocno oświetlonych. Rośliny wówczas podczas fotosyntezy pobierają z CO2 "węgiel" który jest im potrzebny do wzrostu.

Awatar użytkownika
mors29
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 690
Rejestracja: 20 sie 2007, 13:51
Imie i Nazwisko: Maciek Dźwigała
Lokalizacja: Miechów

Post autor: mors29 » 17 lut 2008, 23:19

Na nawozy i CO2 przyjdzie czas.Załóż baniaczek obsadź go roślinami pokaż zdjęcie i wtedy na pewno dostaniesz pomoc. Dozowanie zarówno nawozów jak i CO2 to sprawa obserwacji akwa tego jak rosną rośliny i wówczas stosowania odpowiednich środków.

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Posty: 122
Rejestracja: 21 mar 2007, 21:36
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 18 lut 2008, 00:52

Co2 które jest w akwarium wystarczy roślinom, nadmiar może tylko narobić więcej złego niż dobrego

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość