Nawóz aquapotas ????

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 20 sty 2009, 10:39

Potas ma też bezpośredni wpływ na pobór mikroelemntów to też jest haczyk.
Dlatego jeśli ktoś ma czyste ro proponuję chodź w małej części dodać kran.
Sam hydro mienral czy mineral salt nie załatwi sprawy. próbowałem ale było bardzo ciężko. Sytuacja praktycznie z dnia na dzień się zmieniła jak zmieniłem na ro+kran
Dodając do tego oświetlenie np po wyżej 0,5 wata L wzmagamy potasem pobór mikro.
Tak więc na czysty ro będzie to wymagało trochę zabawy aby ustalić dawkę.

Opisuje tu swoje doświadczenia jakie wykonałem i co uzyskałem. Każdy z was może to wypróbować, przy czym należy pamiętać o jednym że jest woda i woda.
Jak się chce mieć ładne rośliny to uv niestety musi być wyłączone, o czym wielu zapomina,
Ja osobiście systematycznie dodaje potas przy podmianie + od czasu do czasu w ciągu tygodnia. Ale docelowe podaje 1 mil micro co 2 dzień + 0,5 mil ferro+ lub chelavit.
I tak w kółko. trochę mi to zajęło ustalenie dawki ale jak człowiek popróbuje różne metody w końcu ustali odpowiednia dawkę.
Co do wyższości aquapotasu nad k2s04
Jeśli stosowałeś aquapotas i było ok to na k2so4 też musi być ok.
Sęk w tym że musisz dobrze rozmieszać wedle kalkulatora i popróbować dawki.
I od co cała filozofia.

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Posty: 86
Rejestracja: 20 wrz 2008, 15:46
Imie i Nazwisko: Artur Kawecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Lokalizacja: lublin
Kontaktowanie:

Post autor: enzo » 27 sty 2009, 00:37

TURYSTA pisze: Co do wyższości aquapotasu nad k2s04
Jeśli stosowałeś aquapotas i było ok to na k2so4 też musi być ok.
Sęk w tym że musisz dobrze rozmieszać wedle kalkulatora i popróbować dawki.
I od co cała filozofia.
Niby mieszałem według perzepisu (kalkulatora) ale teraz zastanawiam sie czy hydroponika nie podkrda mi cześci potasu, jesli tak to bedę zwiekszał dawki i moje pytanie w zwiazu z tym czy potas mozna "przedawkowac" jeżeli tak to czym się to objawia.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 27 sty 2009, 09:39

Dużo Potasu przypalone stożki roślin.Jak masz Hydroponikę to na bank pobiera potas.

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość