Dozowanie CO2

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 747
Rejestracja: 13 lut 2005, 22:29
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Lokalizacja: Barcin
Kontaktowanie:

Dozowanie CO2

Post autor: Fal » 28 mar 2005, 14:23

Witam
Proszę o informacje jak najlepiej dozować CO2. Kupiłem butle mam wszystkie niezbędne akcesoria ale nie wiem na ile bąbelków ustawić licznik. Aha i jeszcze jedno mam też lajona 112 sterowanie jest przez zawór elektromagnetyczny. Jesli ktoś mógłby podpowiedzieć będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
jurek48
junior
junior
Posty: 77
Rejestracja: 18 gru 2004, 22:57
Lokalizacja: Nowy Dwór Maz.
Kontaktowanie:

Post autor: jurek48 » 28 mar 2005, 15:31

Jak masz Lajona i zawór elektromagnetyczny to nie masz problemu ustaw tyle ile tylko
reaktor zdoła rozpuścić, po co ma się marnować. Deltę na 3 żeby zawór za długo nie pracował (nieźle się grzeje) i po sprawie.

MikołajCz
senior
senior
Posty: 193
Rejestracja: 30 sie 2006, 08:08
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 20 wrz 2006, 12:35

Czy ktoś może potwierdzić moje rozumowanie nt. ilości rozpuszczanego CO2 w wodzie.
1. Zasada jest taka,że tlen i CO2 są niezależne ilościowo w wodzie.
2. Jeżeli CO2 znajduje się w mixerze/ dyfuzor/, tzn. że jest tyle CO2 w wodzie, że więcej go woda się nie rozpuści - tzn. nie ma potrzeby zwiększać ilości bąbelków, bo i tak nadmiar ich zostanie w mixerze.
3. Jeżeli w mixerze nie ma CO2 /są ilości śladowe/ a bąbelki są dozowane i ciągle idą, tzn., że osiągneliśmy regulację podawania CO2 porzez bąbelkowanie.
Nie wspominam tu o ilości rozpuszczanego CO2 w zależności od parametrów wody.
4. Jeżeli mamy napowietrzanie - obojętne jakie: deszczownia, kostka itd. które przyśpiesza upływność CO2 na zewnątrz, a mixer CO2 posiada w sobie CO2 to chyba ilość CO2 w wodzie jest maxymalna.
Ja u siebie posiadam mixer CO2, dozuję w czasie dnia 60 bąbelków i zmniejszyłem do 30, a w mixerze przez cały dzień jest poduszka CO2 / przy 30 bąbelkach mniejsza/, to chyba nie ma w tym przypadku znaczenia czy 30, czy 60 bo i tak CO2 rozpuszcza się maxymalnie bo część zostaje w dyfuzorze.
Proszę o opinię /zakładamy, że woda ma stałe parametry, bo w różnych parametrach różna jest możliwość rozpuszczania CO2/.
pozdrawiam.

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 269
Rejestracja: 08 sty 2007, 20:40
Lokalizacja: Sędziszów

Post autor: jkkk3 » 12 cze 2008, 09:05

Podepnę sie do tematu
Moje akwa 200l.RO-kran(3X1).Po dodaniu 4.7 ml HCL PH 6.1.Napowietzana przed w laniem do akwa.Ośw. 2X39W T5
Bez roślin ale mam zamiar posadzić lotosa
Moje pytanie brzmi czy warto nawozić CO2

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 747
Rejestracja: 13 lut 2005, 22:29
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Lokalizacja: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 12 cze 2008, 09:56

jkkk3 pisze:Podepnę sie do tematu
Moje akwa 200l.RO-kran(3X1).Po dodaniu 4.7 ml HCL PH 6.1.Napowietzana przed w laniem do akwa.Ośw. 2X39W T5
Bez roślin ale mam zamiar posadzić lotosa
Moje pytanie brzmi czy warto nawozić CO2
W mojej ocenie , dla samego lotosa nie warto bawić się w CO2

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1943
Rejestracja: 14 lut 2007, 22:40
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 12 cze 2008, 10:15

jkkk3 pisze:Podepnę sie do tematu
Bez roślin ale mam zamiar posadzić lotosa
Moje pytanie brzmi czy warto nawozić CO2
Nie. Nie warto. Mija się całkowicie z celem.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 12 cze 2008, 10:55

Fal wszystko cacy tylko małe ale lajon nie ma wpisu tww wody a co ma też znaczenie
A skalar mam tww )

Awatar użytkownika
Fal
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 747
Rejestracja: 13 lut 2005, 22:29
Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
Lokalizacja: Barcin
Kontaktowanie:

Post autor: Fal » 12 cze 2008, 11:38

TURYSTA pisze:Fal wszystko cacy tylko małe ale lajon nie ma wpisu tww wody a co ma też znaczenie
A skalar mam tww )
Nie bardzo wiem o co Tobie chodzi :)

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Post autor: TURYSTA » 12 cze 2008, 12:59

tww i co2 powinno być podane na tyle ile jest wartością właściwą
Przy tww 4 będzie inna dawka co2 niż przy tww 6 czy 0 lajon tylko pilnuje ph
I tu w dobrze co2 masz tylko odniesienie do PH co nie jest adekwatne
A w skalarze masz wpis tww i dawka co2 jest dostosowana do tej wartości wedle kalkulatora co2
O to mi chodziło

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość