PLANTA GAINER CLASSIC+PLANTA GAINER PRO FERRO

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

sierocki
senior
senior
Posty: 185
Rejestracja: 05 mar 2007, 10:23
Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
Lokalizacja: Chojnów
Kontaktowanie:

PLANTA GAINER CLASSIC+PLANTA GAINER PRO FERRO

Post autor: sierocki » 20 maja 2007, 11:24

Co sądzicie o takim połączeniu?Akwarium 240l, oświetlenie 132w.W akwarium chciałbym obsadzić dużo nowych roślinek, tak aby zagospodarować całe tło.Do tego kilka na przód baniaka.Chciałbym rozpocząć od połowy dawki nawozu na początek plus żelazo. Jakie macie opinie o tym nawozie?

seba*1*
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 263
Rejestracja: 05 kwie 2007, 06:42
Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: seba*1* » 20 maja 2007, 12:14

Lepiej zacznij z Classic-em od 25% zalecanej dawki. Jak rośliny ruszą możesz delikatnie zwiększać dawke.Co do Ferro + raczej nie będzie potrzebny.W moim zbiorniku gęsto obsadzonym i przy świetle ok 0,7w/l żelaza wystarcza z Classika.Podaje jeszcze Macro.

sierocki
senior
senior
Posty: 185
Rejestracja: 05 mar 2007, 10:23
Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
Lokalizacja: Chojnów
Kontaktowanie:

Re

Post autor: sierocki » 20 maja 2007, 12:20

Ok, zacznę od 1/4 dawki, ale mimo to dodam trochę żelaza.Ja mam jedynie 0.55w na litr ale może starczy.Boje sie nawozów bo wiem że one nie tylko roślina pomagają ale i glonom. Dzięki za wskazówki.

seba*1*
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 263
Rejestracja: 05 kwie 2007, 06:42
Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: seba*1* » 20 maja 2007, 12:28

Dlatego nie dawaj Ferro bo nitki już na to czekają ,zresztą producent zaleca stosowanie go dopiero od 3 miesiąca. Poczytaj na stronie www.aqua-art.pl Przy rozpoczynaniu nawożenie bardzo pomagają testy na Po4 i Fe .Zrobisz jak zechcesz ,ale przy takim świetle i przy stosowaniu Classica napewno żelazo będzie ciągle wykrywalne.

sierocki
senior
senior
Posty: 185
Rejestracja: 05 mar 2007, 10:23
Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
Lokalizacja: Chojnów
Kontaktowanie:

Re:

Post autor: sierocki » 20 maja 2007, 12:35

No wiec wstrzymam sie z ferro + narazie, zobaczymy jak sie to wszystko będzie rozwijało.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4159
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 20 maja 2007, 19:28

Poczytaj sierocki do jakiej wody stosuje się gamę produktów PRO.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 656
Rejestracja: 10 sty 2006, 12:25
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 20 maja 2007, 20:17

Sierocki, uważaj z PG. To hardcorowe nawozy, do zbiorników gęsto obsadzonych. Również uważam, że 1/4 dawki clasic'a na początek to maksimum. PG macro też może być dyskusyjne - to zdecydowanie nie jest "uniwersalny" nawóz. W ogóle ta kombinacja z paletkami, to może nie być idealne połączenie, ale próbuj bo może u Ciebie się sprawdzi.
Jest jeszcze taka sprawa, że w przypadku stosowania takich nawozów potrzebne jest podawanie CO2 i tu się zaczynają schody, bo tego CO2 ma być tyle ile trzeba, a nie ileś tam. Przy paletkach to jest jazda po bandzie i ludzie bez dużego doświadczenia w paletkach moim zdaniem nie powinni zaczynać od roślinnego z paletkami, bo może z tego wyjść ..glonowe ze szczurami, lub roślinne ..bez paletek.

Na Twoim miejscu, jeśli chcesz koniecznie roślinne akwarium zacząłbym od ostrożnego stosowania nawozu uniwersalnego bez azotu/fosforu (choćby PG clasic) i ilościowego dobrania obsady w taki sposób, aby ryby i pokarm dostarczały tych pierwiastków. Jest możliwe takie "ustawienie" tych proporcji, że nie będzie potrzeba nawozić CO2. Jak wszystko dobrze pójdzie, to po kilku miesiącach będzie wiadomo co rośnie u Ciebie, a co nie.

Wracając do głównego pytania - linia PG nie jest dobra dla każdego. Pięknie rosną na tym rośliny, ale i glony - oby tak nie było u Ciebie.


pozdr

sierocki
senior
senior
Posty: 185
Rejestracja: 05 mar 2007, 10:23
Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
Lokalizacja: Chojnów
Kontaktowanie:

Re:

Post autor: sierocki » 20 maja 2007, 20:28

Generalnie dokupiłem dużo roślin.DYskowce mam już 2 lata. Jakoś wszystko żyje i radziłem sobie jak do tej pory z chorobami.Chciałbym aby troszkę roślinki poszły.Oczywiście dozuję co2 poprzez lajona i butlę.Ph staram się utrzymywać na poziomie 6.5. Chciałbym zastosować nawóz planta garnier classic w 1/4 dawki.Żelazo już sobie podaruje.Teraz pytanie czy PG Classic w dawce 1/4 będzie dobrym rozwiązaniem?Jeśli macie jakieś inne propozycje co do nawozów bardzo proszę o info. Nie chciałbym zastać po tygodniu nalotu glonów (które i tak teraz mam).

seba*1*
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 263
Rejestracja: 05 kwie 2007, 06:42
Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: seba*1* » 20 maja 2007, 20:31

Ja leje do zbiornika nawozy Aqua artu od około pięciu miesięcy jestem bardzo zadowolony z efektów. Zbiornik mam gęsto obrośnięty ,dawki jakie stosuje są mniejsze od 50% zalecanych.Przy Po4 w granicach 0,1-0,2mg/l, Fe ledwo wykrywalne ,azotany do max 20mg/l i jest O.K. Podstawowy błąd na początku to podawanie Classika z Ferro+,a totalna klapa jak te dwa nawozy sie poda w jednym dniu.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 656
Rejestracja: 10 sty 2006, 12:25
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 21 maja 2007, 00:00

W sumie fajnie, ze pojawił się ten wątek. Sierocki, z tymi początkującymi to pisałem ogólnie, a nie do Ciebie ;).

Seba - to cenna informacja, to co napisałeś o swoich dawkach. Ja jestem już po zastosowaniu 3/4 dawek PGC i PGM - skończyło się katastrofą z glonami, mimo monitorowania poziomów PO4 i NO3. Z resztą zauważyłem u siebie, że generalnie PGM powodowało nawet w 1/4 dawki pył na szybach i zielone gluty. Faktem jest, że rośliny mam paletkowe - niezbyt wymyślne, ale dużo. Właściwie, już miałem się poddać z PG, ale jeszcze popróbuję. Paletki i tak pływają w drugim zbiorniku(i stąd potrzeba używania makro). Wrócę do wersji KNO3+K2SO4 oraz 0.5ml kwasu ortofosforowego przy podmianie jako makro, bo w tej wersji miałem ostatnio najlepsze rezultaty. Oczywiście do czasu powrotu paletek.

Jakie ryby i ile masz Seba u siebie i w ilu litrach wody?

pozdr

seba*1*
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 263
Rejestracja: 05 kwie 2007, 06:42
Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: seba*1* » 21 maja 2007, 05:58

Mam zbiornik 450l,właściwie robi sie z niego holender,ponad 20 gatunków roślin od małego hemianthusa do ponad metrowej kryni tajlandzkiej.Ryby jakie u mnie pływają to kąsaczowate ok 60szt,ok30sz otoskłów,5 kosiarek i 4paletki. Przy stosowaniu PGM za poziom NO3 ma odpowiadać obsada w zbiorniku z racji tego że w tym nawozie jest azot ale w jakiejś innej postaci.Pył na szybach to efekt przenawożenia macro .PGM dodaje u siebie ok 50%przy podmianie a także pomiędzy podmianami co 2dni też ok 50% zalecanej.PGC daje przy podmianie 25% zalecanej dawki,drugie 25% dziele na dwie dawki i też podaje co dwa dni pomiędzy podmianami. Raz pojawiły sie glony nitkowate przy podaniu Ferro+ dlatego z niego zrezygnowałem i poziom Fe na granicy wykrywalności wydaje się ze jest O.K. W zbiorniku roślinnym ważna jest wymiana gazowa i tu przydatny jest skimmer.Co do lania osobnych soli niemam zdania,gdzieś wyczytałem że lepiej być dorosłym akwarystą niż małym chemikiem i ja tego sie trzymam.

MikołajCz
senior
senior
Posty: 193
Rejestracja: 30 sie 2006, 08:08
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 21 maja 2007, 11:35

seba*1*
W zbiorniku roślinnym ważna jest wymiana gazowa i tu przydatny jest skimmer.
Skimmer służy do zbierania zanieczyszczeń z powierzchni wody.

sierocki
Oczywiście dozuję co2 poprzez lajona i butlę.Ph staram się utrzymywać na poziomie 6.5
Od wielkości Tww zależy ilość rozpuszczonego CO2 - ile masz Tww?
kubamajer
bo tego CO2 ma być tyle ile trzeba, a nie ileś tam
zawartość CO2 powinna wahać się w granicach 15 do 25 mg/L
pozdrawiam

seba*1*
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 263
Rejestracja: 05 kwie 2007, 06:42
Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: seba*1* » 21 maja 2007, 12:01

Skimmer służy do zbierania zanieczyszczeń z powierzchni wody
Dziękuje za oświecenie :) zbieranie syfu z powierzchni wody to jedno a wymiana gazowa to drugie czego nie widzisz i właśnie do tego jest przydatny skimmer ze względu na to że robi sie lekki ruch.Mowa tu o zbiorniku roślinnym to logiczne że w że ze względu na utrate co2 nie ustawia sie deszczownicy nad lustrem wody.

seba*1*
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 263
Rejestracja: 05 kwie 2007, 06:42
Imie i Nazwisko: Sebastian Pustelnik
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: seba*1* » 21 maja 2007, 12:15

zawartość CO2 powinna wahać się w granicach 15 do 25 mg/L
To zawartość optymalna ,co nie znaczy że wystarczająca.
Przy zawartości Co2 w granicach 40ppm są znacznie lepsze efekty.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 656
Rejestracja: 10 sty 2006, 12:25
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 22 maja 2007, 14:48

seba*1* pisze:Co do lania osobnych soli niemam zdania,gdzieś wyczytałem że lepiej być dorosłym akwarystą niż małym chemikiem i ja tego sie trzymam.
Znaczy lejesz sole, ale już wymieszane razem, przez kogoś .. ;)

To zdanie z małym chemikiem, to nie kto inny napisał, tylko twórca linii PG.. Czyżby znaczyło coś w rodzaju - "jak nie kupisz gotowca toś frajer"? ;).

pozdr

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość