Kulki JBL

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 269
Rejestracja: 08 sty 2007, 20:40
Lokalizacja: Sędziszów

Kulki JBL

Post autor: jkkk3 » 06 kwie 2007, 19:06

Witam
A jak gęsto układac kuki JBL na dno.Czy może tylko pod korzenie.W całości czy może dzielic na pół.W opisie producenta jest napisane że 7 sztuk na 1 m. kw. powierzchni dna.Czy żeczywiscie stosuje się je co 8 miesięcy

MikołajCz
senior
senior
Posty: 193
Rejestracja: 30 sie 2006, 08:08
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 06 kwie 2007, 19:13

Natomiast w Twoim podpisie jest jkkk4 - mi to przepisać - trudno - daj więcej z siebie

kafarski
senior
senior
Posty: 184
Rejestracja: 28 cze 2006, 20:52
Lokalizacja: Belgia

Post autor: kafarski » 06 kwie 2007, 19:34

moim zdaniem kulki dają za mało niż byśmy chcieli. jeśli masz więcej światła w akwarium lepiej postaw na nawożenie w płynie. jeśli masz mniej światła i niewymagające rośliny to powinne wystarczyć im same podmiany.
kulki wepchnij najlepiej pod korzenie tych roślin które rosną na stałe w dnie. nie rozłamuj ich. możesz dać ich więcej. pamiętaj też że przy odmulaniu możesz niechcący je wessać do rury. lepiej więc nie odmulaj.

ate
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: 07 mar 2007, 12:59
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

Post autor: ate » 06 kwie 2007, 19:55

Jeśli chodzi Ci o kulki gliniano-torfowe, to ja daje moim roślinkom tylko pod korzenie. Wymieniam na nowe po 2-3 miesiącach (stare już sa rozpuszczone/wyssane przez roślinki).

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 269
Rejestracja: 08 sty 2007, 20:40
Lokalizacja: Sędziszów

Post autor: jkkk3 » 04 wrz 2007, 10:01

Witam
Może ktoś podpowie czego brakuje temu anubiasowi
Załączniki
Obraz 001.jpg
Obraz 001.jpg (64.44 KiB) Przejrzano 3858 razy

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1899
Rejestracja: 06 maja 2006, 15:21
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 04 wrz 2007, 10:50

Anubiasy lubią rosnąć przytwierdzone do korzeni, nie lubią być posadzone w podłożu.

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 554
Rejestracja: 01 maja 2006, 19:16
Lokalizacja: Legionowo
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 04 wrz 2007, 12:02

Kulki JBL-a pakowane po siedem sztuk, są na prawdopodobnie 1 metr kwadratowy podłoża, jest to opisane dokładnie w instrukcji. I tego należy się trzymać. Dość łatwo je rozdzielić ( przedzielić na pół) i powkładać pod korzenie roślin. Zwiększymy (przyspieszymy efektywność) działania.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 04 wrz 2007, 18:29

jkkk3 pisze:Witam
Może ktoś podpowie czego brakuje temu anubiasowi
Myślę, że żelaza. No i to co napisała Basia weź pod uwagę.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 617
Rejestracja: 21 kwie 2006, 12:00
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: CraNcH^MS » 04 wrz 2007, 19:24

Ja bym nie sugerował się instrukcją kulek JBL. Stosuję nawożenie w płynie jak i kulki nawozowe, te ostatnie stosuję jedynie pod amazonkę, ona gdy nie ma żyznego podłoża nie rośnie, na dodatek liście jej gniją tuż przy podłożu i odpadają, inne rośliny natomiast doskonale radzą sobie w moim akwarium. Rodzaj i sposób nawożenia dopasuj do tego co i ile masz w swoim akwarium posadzone. Drogie i firmowe nawozy nie zapewnią Ci sukcesu w uprawie roślin choć nie twierdzę, że nie są skuteczne. Ja jako nawóz mikroelementowy stosuję RoślineX (podobno to samo co PMMD), makro to BIO-Florin Tropicala, kulki nawozowe robię z gliny i z ziemi z ogródka i to wkładam w podłoże. Efekty mojego sposobu nawożenia są w załączniku.

Aby odpowiedzieć na pytanie postawione w pierwszym poście, stosuj kulki nawozowe tylko pod korzenie roślin a nie wkładaj w podłoże "według linijki". Wkładane pod korzenie będą działać pewnie o wiele efektywniej.
Załączniki
pic.jpg
pic.jpg (75.69 KiB) Przejrzano 3783 razy

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 269
Rejestracja: 08 sty 2007, 20:40
Lokalizacja: Sędziszów

Post autor: jkkk3 » 29 wrz 2007, 08:56

Witam
Chciałem zapytać w szystkich którym tak pięknie rosną roslinki i maja doświadczenie w ich chodowli od czego mam zacząć żeby coś osiągnać w ich chodowli
Jak narazie to nic niemogę uchodować.W szysko marnieje.Niepomogły kulki pod korzenie więc zaprzestałem nawożenia.Tylko podmiany 3x1 RO+rurowit.
Ośw. 2XT5 sylvania aqastar + philips 865 na elektronice.
Z pomiarów na NO3 wynika ok.5.PO4 -niemam testów.
W stawię foto i prosze o wypowiedzi i pomoc
Załączniki
Obraz1.jpg
Obraz1.jpg (76.08 KiB) Przejrzano 4522 razy

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 29 wrz 2007, 09:59

Temat jak wszystkie bardzo złożony. Za mało danych. Jaki zbiornik (wymiary), jaka obsada, co to znaczy 3x1RO+rurovit, parametru rurovitu. To na początek.

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 269
Rejestracja: 08 sty 2007, 20:40
Lokalizacja: Sędziszów

Post autor: jkkk3 » 29 wrz 2007, 10:29

100X40X50.Obudowa wyklejon afolja aluminiową
5 paletek(ok. 12cm)+4 kiriski+2 glonojady,krewetki
"co to znaczy 3x1RO+rurovit"-to znaczy że wymieniam 50l.3Xwoda z RO + 1 raz z kranu.Po zmieszaniu TWO 5,TWW 4.
Kranówka ma NO3 ok. 10-15 tak można to porównać

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 29 wrz 2007, 16:35

Jak długo funkcjonuje zbiornik, jakiej mocy są te świetlówki, jak częste są te podmiany?

jkkk3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 269
Rejestracja: 08 sty 2007, 20:40
Lokalizacja: Sędziszów

Post autor: jkkk3 » 29 wrz 2007, 16:40

świetlówki 2X 39W
podmiany-raz w tygodniu
akwarium jest około roku

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 29 wrz 2007, 16:45

Jedno jest pewne na początek. Za mało światła. Nie masz nawet 0,5W na litr. Akwa wysokie 50cm. W takich warunkach żaden nawóz nic nie da. No chyba, że glonom.

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość