Problem z CO2

Moderatorzy: sopel1971, Sylwek

wojtas0901
junior
junior
Posty: 45
Rejestracja: 22 lut 2010, 12:34
Imie i Nazwisko: Wojciech Pawlik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lidzbark Warmiński
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Problem z CO2

Post autor: wojtas0901 » 13 lip 2011, 21:41

Witajcie!Posiadam 3 kilogramowy zestaw CO2 do "nawożenia" moich roślin i mam najprawdopodobniej problem z jego uszczelnieniem,gdyż gazu wystarcza mi na niespełna dwa tygodnie(2 pęcherzyki na sekundę),z reduktorem jest chyba całkiem nieźle,ale przyłącze elektrozaworu to już kompletna porażka-gwint nie pasował,więc użyłem nieskromnej ilości taśmy teflonowej!Poradźcie mi jak rozwiązać problem(foto mile widziane)lub kupić coś naprawdę dobrego(za rozsądną cenę oczywiście)!Dzięki drodzy przyjaciele forumowicze!

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: Problem z CO2

Post autor: arturo » 14 lip 2011, 07:57

Zestaw masz oryginalny czy kombinowany??!! Nie uszczelnisz taśmą, butla jest nabijana pod ogromnym ciśnieniem i taśma tego nie uszczelni, musisz dostosować gwinty na reduktorze i butli by pasowały jak ulał... Ze względu na temperaturę gazu rozprężającego się wychodząc z butli, uszczelkę powinna sprawować specjalna plastikowa uszczelka a nie gumowa, wszystko idealnie spasowane i mocno dokręcone, nie ominiesz tego na skróty.... pozdrawiam

wojtas0901
junior
junior
Posty: 45
Rejestracja: 22 lut 2010, 12:34
Imie i Nazwisko: Wojciech Pawlik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lidzbark Warmiński
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Re: Problem z CO2

Post autor: wojtas0901 » 14 lip 2011, 09:18

Kupiłem go jako zestaw profesjonalny na allegro w firmie PLANTICA i jak za zestaw oryginalny zapłaciłem! Największy problem to niepasujący gwint między reduktorem,a elektrozaworem i zaworkiem precyzyjnym-tam jest najwięcej taśmy teflonowej umieszczone!Wymieniać te części?
Załączniki
PICT0006PKMD.JPG
PICT0006PKMD.JPG (13.06 KiB) Przejrzano 3232 razy
PICT0001PKMD.JPG
PICT0001PKMD.JPG (17.88 KiB) Przejrzano 3232 razy

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1887
Rejestracja: 18 cze 2007, 18:57
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Problem z CO2

Post autor: TURYSTA » 14 lip 2011, 09:44

Do elektrozaworu dokup szybkozłączkę i połącz przewodem

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: Problem z CO2

Post autor: arturo » 14 lip 2011, 13:50

Dokładnie, nie mocuj na stałe tylko połącz wężykiem i już.....no i pamiętaj o prawidłowym podłączeniu kierunkowym elektrozaworu :-)) pozdrawiam

Awatar użytkownika
roh
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 2064
Rejestracja: 09 maja 2010, 21:49
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Lokalizacja: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Re: Problem z CO2

Post autor: roh » 14 lip 2011, 17:16

To co masz napisane wcześniej jest świętością przy gazach. Żadnych taśm, żadnych kombinowanych uszczelek. Możesz w ten sposób coś wybuchnąć. Do tego typu zestawów są w kompletach uszczelki z twardego pvc. W butli masz najczęściej 100 atmosfer. U mnie 3 kg butla wystarcza na pół roku a może dłużej.

spławik
junior
junior
Posty: 36
Rejestracja: 16 cze 2011, 21:17
Imie i Nazwisko: Sławek Kus
Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
Lokalizacja: Londyn

Re: Problem z CO2

Post autor: spławik » 16 lip 2011, 23:07

roh pisze:W butli masz najczęściej 100 atmosfer
Warunki równowagi gaz-ciecz dla CO2 zachodzą przy ciśnieniu około 60bar, więc tyle jest w butli.
Co nie znaczy że to ciśnienie jest dużo bezpieczniejsze, ale kombinacje Wojtek robił chyba już po reduktorze więc najwyżej sie troche poinhalował dwutlenkiem :D

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: Problem z CO2

Post autor: nobleKoziol » 29 lis 2011, 22:33

roh pisze:To co masz napisane wcześniej jest świętością przy gazach. Żadnych taśm, żadnych kombinowanych uszczelek. Możesz w ten sposób coś wybuchnąć. Do tego typu zestawów są w kompletach uszczelki z twardego pvc. W butli masz najczęściej 100 atmosfer. U mnie 3 kg butla wystarcza na pół roku a może dłużej.
wszyscy sa w bledzie po pierwsze to nie jest specjalistyczny zestaw poniewasz reduktor jest redyktorem spawalniczym a elektrozawor jest owszem specjalistyczny i dla tego gwinty nie pasuja. nie kupujcie g....na z dziwnych zrudel. Wiec zakupujac caly zestaw zakupujemy z elektrozaworem, np. zestawy jbl lub DD. wtedy elektrozawory innych firm beda pasowac i kropka :!: wtedy nie powinno sie uzywac tasny bo redukcja pod cisnieniem rozpiera caly zestaw i uszczelki zacynaja trzymac. :D
jesli mamy problem z redukcja, :roll: wtedy musimy uzyc przejsciowek i tasmy poniewasz nie bedziemy posiadali TEFLONOWYCH uszczelek.

WIEC NIE SNUJEMY DOMYSLOW I NIE PYTAMY SIE" CHEMIKA" :shock :shock: TYLKO DLA TEGO BO ON TAK MA I DZIALA, I WTEDY COS LUB KOGOS MOZEMY SKRZYWDZIC!!!!!!
UWAGA!!! JEST KILKA RODZAJI GWINTOW I TU MAM NA MYSLI SKOK GWINTU.!!!!
np: bs(brytyjski standart) metryczny, i jeszcze kilka
TASME OWIJAMY NIE WIECEJ NIZ 6X. (PODCZAS ZAKRECANIA NAKRETKI STARAMY SIE NIE COFNAC JEJ DO TYLU BO TASMA Z AUTOMATU JEST DO WYMIANY)


POPROSTU IDZ DO DOBREJ STACJI NAPELNIANIA BUTLI I ON CI WSZYSTKO DA

PS. WIEM ZE TEN POST TROSZKU POZNO.
PS. TYM POSTEM NIE CHCIALEM NIKOGO OBRAZIC. ALE CZASEM KREW MNIE ZALEWA JAKIE GLUPOTY LUDZIE WYPISUJA NIE MAJAC POJECIA O ZAGADNIENIU. :D

Awatar użytkownika
kosownik
Posty: 1
Rejestracja: 02 lis 2018, 20:07
Imie i Nazwisko: Ola Mazur
Miejsce zamieszkania/miasto/: tarnow

Re: Problem z CO2

Post autor: kosownik » 02 lis 2018, 20:07

z tym jest problem i bedzie

Awatar użytkownika
PawelM
junior
junior
Posty: 78
Rejestracja: 27 sie 2016, 14:22
Imie i Nazwisko: Paweł Maniecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Zduńska Wola
Lokalizacja: Zduńska Wola

Re: Problem z CO2

Post autor: PawelM » 03 lis 2018, 11:27

kosownik pisze:
02 lis 2018, 20:07
z tym jest problem i bedzie
odpowiedziałeś na post z przed 7 lat - myślę że autor nie czeka już na wypowiedź w temacie :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Nawożenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość