Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie filtra

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 343
Rejestracja: 08 gru 2004, 09:58
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie filtra

Post autor: yoyi » 29 mar 2015, 12:01

Cześć wszystkim.

Jeżeli ktoś się przymierza do zakupu pompy obiegowej Jebao Jecod z seri DCT to zapraszam do obejrzenia prezentacji z pracy modelu DCT-6000 w moim systemie filtracyjnym (akwarium słodkowodne oparte na sumpie i kominie wewnętrznym). Niestety w necie za wiele o tych pompach nie ma, także mam nadzieję, że filmik będzie przydatny dla tych co zastawiają się na jej zakupem. Porównuję również jej pracę do pomp Aqua Nova NCM 3500 i Aqua Medic Eco Runner 2700.

https://www.youtube.com/watch?v=q-byjgldupQ

https://www.youtube.com/watch?v=k3RV__NF0RM


Pozdrawiam
Yoyi
Ostatnio zmieniony 29 mar 2015, 12:16 przez yoyi, łącznie zmieniany 2 razy.

michal.l
senior
senior
Posty: 197
Rejestracja: 24 paź 2011, 21:09
Imie i Nazwisko: Lach Michał
Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice
Lokalizacja: Myślenice

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: michal.l » 29 mar 2015, 12:09

Filmiki nie działają

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 343
Rejestracja: 08 gru 2004, 09:58
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: yoyi » 29 mar 2015, 12:17

Dzięki za info.
Już działają.

Andrzej454
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: 14 paź 2012, 14:18
Imie i Nazwisko: Andrzej Kosituszko
Miejsce zamieszkania/miasto/: Żagań
Lokalizacja: Żagań

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: Andrzej454 » 29 mar 2015, 16:38

Dobra robota Piotrek.

michal.l
senior
senior
Posty: 197
Rejestracja: 24 paź 2011, 21:09
Imie i Nazwisko: Lach Michał
Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice
Lokalizacja: Myślenice

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: michal.l » 29 mar 2015, 17:01

Dobra dobra i oby takich więcej

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 343
Rejestracja: 08 gru 2004, 09:58
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: yoyi » 29 mar 2015, 18:23

Dzięki za uznanie.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 305
Rejestracja: 28 mar 2005, 14:06
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: tuptus » 30 mar 2015, 07:59

Masz jakieś porównanie do DC6000?
LoclLine mocno tłumi tą pompę na najwyższych biegach, sam wymieniłem LL na rurki 25. Wspominałeś o kubełku, po co Ci kubełek przy sumpie? :wink:

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 343
Rejestracja: 08 gru 2004, 09:58
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: yoyi » 31 mar 2015, 17:41

tuptus pisze:Masz jakieś porównanie do DC6000?
LoclLine mocno tłumi tą pompę na najwyższych biegach, sam wymieniłem LL na rurki 25. Wspominałeś o kubełku, po co Ci kubełek przy sumpie? :wink:
Ja mam loc-line 3/4 cala - czyli właśnie 25 mm i tylko dwa kolanka 45 stopni, także za dużo mi nie tłumi.
Generalnie testuję różne ustawienia. W tej chili wróciłem do pojedynczego wylotu, ale na dłuższej rurce.

Co do kubła. Główna jego rola to filtracja mechaniczna i wspomaganie ruchu wody w akwarium w drugim jego końcu.
W poprzednim zbiorniku właśnie w tym miejscu zbierało mi się najwięcej syfku i musiałem wkładać turbinkę z gąbką lub węże od kubełka.
Teraz mam otwory w dnie a jedyny szpecący element to pompa w akwarium (jako tako schowana za roślinami). Plusem jest ogrzewanie wody przez pracującą pompę oraz minimalne tłumienie jej mocy. Minusem - widok oraz kabel w akwarium. Początkowo pompa była zamontowana na kuble, ale niestety ciągle się zapowietrzała (woda za słabo grawitacyjnie spływała do kubła) więc musiałem ją włożyć do baniaka.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 305
Rejestracja: 28 mar 2005, 14:06
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: tuptus » 01 kwie 2015, 23:15

Po zmianie LL na rurki przepływ mi wzrósł, niewiele ale jednak, może dyfuzory mi tłumiły może coś innego...
W każdym bądź razie woda zaczęła przelewać się rewizją czego wcześniej nie robiła.

joker
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 05 lis 2016, 16:32
Imie i Nazwisko: Jacek Babiel
Miejsce zamieszkania/miasto/: Elbląg
Lokalizacja: Elbląg

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: joker » 05 lis 2016, 16:34

Jakiej pojemności jest akwarium a jakiej sump w którym użył pan tej pompy Jebao dct 6000.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 343
Rejestracja: 08 gru 2004, 09:58
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: yoyi » 05 lis 2016, 16:36

Akwarium 882l a Sump 192l

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

joker
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 05 lis 2016, 16:32
Imie i Nazwisko: Jacek Babiel
Miejsce zamieszkania/miasto/: Elbląg
Lokalizacja: Elbląg

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: joker » 06 lis 2016, 08:44

Widzę ze pompę używa pan ponad rok - czy były jakieś problemy?

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 343
Rejestracja: 08 gru 2004, 09:58
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: yoyi » 06 lis 2016, 10:20

Odpukać żadnych.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

joker
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 05 lis 2016, 16:32
Imie i Nazwisko: Jacek Babiel
Miejsce zamieszkania/miasto/: Elbląg
Lokalizacja: Elbląg

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: joker » 07 lis 2016, 10:42

Witam oglalem twoj filmik - super.
Mam pytanie: możesz wrzucić kilka fotek sumpa, oraz jakiś opis filtracji i sumpa - ile komór, jakie media filtracyjne, wymiary komór itp?
Pytam dlatego ze jestem na etapie sporządzania planów do złożenia akawarium ok 900l.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 343
Rejestracja: 08 gru 2004, 09:58
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jebao Jecod DCT - 6000 prezentacja z pracy w systemie fi

Post autor: yoyi » 07 lis 2016, 10:45

Tu masz wszystko szczegółowo opisane.
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=70283


Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości