początek - proszę o komentarz

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

dzery
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 02 sty 2015, 03:30
Imie i Nazwisko: TomK
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łódź

początek - proszę o komentarz

Post autor: dzery » 02 sty 2015, 04:39

Witam.

Zacznę tak:
Rybki hodowałem za młodu, kilka(dziesiąt) lat temu. Miałem trzy baniaki w pokoju. Ale wtedy to była raczej "zabawa" w hodowlę, akwaria ogóle... Jako ciekawostkę podam że filtr 3wat AQUAEL typ FAT-1 wewnętrzny kosztował mnie w tamtych czasach 250zł. :) Znalazłem w piwnicy z ceną na opakowaniu.
Do rzeczy. Wróciłem do akwarystyki z zamiarem hodowli od zawsze fascynujących mnie ryb - dyskowców. Lecz nie jestem pewien kilu tematów.
Zanim wróciłem do "rybek" dużo czytałem na temat..
Mój stan:
Akwa 240l
Filtr JBL e1501
sterownik - 2 grzałki 150w, co2, "brzęczyk"
na dnie drobny żwirek kwarcowy
dwa korzenie z torfu - barwią wodę niesamowicie! więc biotop raczej BW
roślinki to anubiasy i kryptokoryny
temperatura 28C
2x39W t5 + 10W listwa ze względu na 'brudną" wodę
wszystko podpięte pod 1400VA UPS

W aqua obecnie 50 neonów (część dostanie nowy dom), 3 kirysy, dwa glonki sjamskie (są agresywne więc pewnie pójdą z nonami), dwa zbrojniki niebieskie.

Przechodząc do rzeczy.
Staram się dążyć do PH <6. czy słusznie?
Wodę filtruję przez RO z 9DH, 8KH do 0DH 0KH taką (+wiadro z odpadu do beczki daje ~1KH) leję do podmian, w aqua 1KH.
Staram się (chyba aż nad to?) odtworzyć biotop dyskowców. Proszę powiedzcie mi czy to w ogóle ma sens? Czy warto wylewać te metry^3 z RO? KiloWaty na grzanie wody? Na początku miałem plan i postanowienie 100% biotop ryb, ale przejrzałem CAŁY wątek Pana Bogdana (pozdrawiam chociaż i tak pewnie tu nie zajrzy) od jego początków jak się "uczył fotografii", poprzez kolejne baniaki, zaduch ryb itd... I zacząłem się zastanawiać? Clear Water, takie ryby? Co prawda w sklepie widziałem też ryb pływające w kranówce i żyły, ale nie kupił bym ich.
Czy warto się spuszczać nad parametrami wody? Podczas podmian mam duży skok PH, woda z podmiany dolana do akwarium powoduje wzrost PH o 0,4-0,6. Dużo za dużo. Nie wiem czy puszczać CO2 do wody do podmiany przed wlaniem?

Proszę o komentarz doświadczonych.
Dyskowców jak napisałem wyżej jeszcze w moim baniaku nie ma. Akwarium wystosowane 2miesiące temu.

Proszę Was o opinie, konstruktywną.
Nie widziałem w którym wątku napisać, więc poszło tu.

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Posty: 2051
Rejestracja: 09 maja 2010, 21:49
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Lokalizacja: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Re: początek - proszę o komentarz

Post autor: roh » 02 sty 2015, 09:03

dzery pisze:Witam.


Akwa 240l
Filtr JBL e1501
sterownik - 2 grzałki 150w, co2, "brzęczyk"
na dnie drobny żwirek kwarcowy
dwa korzenie z torfu - barwią wodę niesamowicie! więc biotop raczej BW
roślinki to anubiasy i kryptokoryny
temperatura 28C
2x39W t5 + 10W listwa ze względu na 'brudną" wodę
wszystko podpięte pod 1400VA UPS
Jak na start zarąbiście


Staram się dążyć do PH <6. czy słusznie?
Staraj się dążyć do ustabilizowania 6<PH<6,5-byłoby perfekcyjnie

Czy warto się spuszczać nad parametrami wody? Podczas podmian mam duży skok PH, woda z podmiany dolana do akwarium powoduje wzrost PH o 0,4-0,6. Dużo za dużo.
Warto!!!!! Parametry wody i zdrowe ryby na starcie to sukces hodowlany. Taki skok ph '"do góry" przy podmianie wody nie ma znaczenia. Bylebyś nie robił rybkom takich skoków "w dół"
Poza tym jeżeli zaparłeś się na zrobienie biotopu "black water" to super-tanina i inne garbniki mają baaaaaaaardzo korzystny wpływ na witalność dyskowców(nawet tych hodowlanych), jest jedno ale --jak długo Ci się będzie podobało to, że w baniaku niewiele widać???

Proszę o komentarz doświadczonych.
Hmmmmmm-mam tu dylemat :D

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4090
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: początek - proszę o komentarz

Post autor: _TOM_ » 02 sty 2015, 18:31

dozownik CO2 przy dyskowcach odradzam ... ryzyko uduszenia ryb przy drobnej awarii zbyt wysokie w stosunku do walorów dozowania Co2, szczególnie, że dyskowce wytwarzają CO2 bardzo wiele jak na ryby.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Posty: 1586
Rejestracja: 07 gru 2004, 10:31
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Lokalizacja: Wadowice
Kontaktowanie:

Re: początek - proszę o komentarz

Post autor: mirek » 02 sty 2015, 21:13

Ja zmienił bym tylko jedno ; podłączenie pod UPS - tylko pompa filtra. Grzałka i światło może - a raczej powinno - być bezpośrednio z sieci. Znacząco wydłuży to prace filtra w przypadku awarii zasilania.

dzery
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 02 sty 2015, 03:30
Imie i Nazwisko: TomK
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łódź

Re: początek - proszę o komentarz

Post autor: dzery » 03 sty 2015, 00:33

@roh
Mam 6pH. Z 1 KH i dozowaniem CO2 myślę że to bezpieczne wartości.
Znudzić się nie powinno, podoba mi się BW. Zresztą barwa nie jest taka zła. Gorzej będzie jak już korzenie przestaną barwić i będę musiał kombinować jak dostarczyć garbników.
Przy okazji, czym "zabrudzić" wodę nie zmieniając PH? Na wszelki wypadek mam sprasowany torf. Ale co jeszcze? Liście, szyszki? Gdzieś czytałem, że herbata może być?

@_TOM_
Zdaję sobie sprawę z ryzyka, na razie testuję rozwiązanie takie rozwiązanie. Dojdzie pełna obsada to przeanalizuję czy CO2 zostanie czy nie.

@mirek
1400VA powinno podtrzymać wszystko spokojnie kilka godzin. Jeszcze nie testowałem, ale z 2-3h powinno wytrzymać. Sam filtr chodziłby na baterii z dwa dni. ;)

Czy ktoś z forum sprzedaje rybki i jest z Łodzi lub okolic lub jeździ na łódzkie giełdy zoo?

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Posty: 1586
Rejestracja: 07 gru 2004, 10:31
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Lokalizacja: Wadowice
Kontaktowanie:

Re: początek - proszę o komentarz

Post autor: mirek » 03 sty 2015, 21:22

1400 VA to moc tego urządzenia , a nie jego wydajność :)
jeśli tam są dwa akumulatory 7Ah 12V to możesz sobie policzyć jaką one mogą wykonac pracę i jak długo. Zapewniam Cię że przy całej mocy ten UPS pociągnie nie dłużej niż godzinę - a po co ? jak sama pompa może pracować 10 godzin.
Oczywiście to są Twoje zabawki :wink:

dzery
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: 02 sty 2015, 03:30
Imie i Nazwisko: TomK
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łódź

Re: początek - proszę o komentarz

Post autor: dzery » 03 sty 2015, 21:27

Są nówki 2x18A. :)

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość