konduktometr

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: konduktometr

Post autor: nobleKoziol » 18 sty 2012, 12:05

Woda osmotyczna jest wodą zdemineralizowaną pozbawioną kationów i anionów,
które pochodzą od rozpuszczonych w niej soli. Woda osmotyczna uzyskiwana jest po
przepłynięciu wody przez instalacje odwróconej osmozy, która składa się z:

membran półprzepuszczalnych
obudów wysokociśnieniowych
pompy wysokociśnieniowej
automatyki sterowania procesem
rotametrów, armatury

Woda po odwróconej osmozie jest prawie całkowicie pozbawiona soli oraz posiada gazowe składniki wody tlen czy dwutlenek węgla. Woda osmotyczna (permeat) magazynowana jest
w zbiorniku wody uzdatnionej, natomiast koncentrat (zatężone sole) jest odrzutem z procesu.

http://www.czystawoda.pl/Combo_Miernik_ ... y-402.html

Z tego linka wnioskuje ze tds jest potrzebny i ec tez obydwa uzadzenia sa potrzebne.
Dzieki ze mnie oswieciles bo myslalem ze tds badajac czasteczki rozpuszczalne okresla tez przewodnictwo, ale najwyrazniej nie.

Awatar użytkownika
slawekjul
senior
senior
Posty: 152
Rejestracja: 17 wrz 2010, 08:15
Imie i Nazwisko: sławomir wernikowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: szczecin
Lokalizacja: szczecin

Re: konduktometr

Post autor: slawekjul » 18 sty 2012, 12:33

nobleKoziol pisze:
slawekjul pisze:A propos morszczaków to Google mi podpowiada ,że jest to słowo związane z akwarystyką morską.
Sorry, gdzie Rzym , gdzie Krym ?
Slawku nie bardzo rozumiem twego posta. Nie wiem Tobie chyba sie wydaje ze wode do aqwa morskiego leje sie z kranu. Woda musi przejsc przez filtr ro i musi byc dobrej jakosci, bo kiedy dodajesz sol z mineralami nie mozesz przesadzi i nie mowie tu o zasoleniu.

cztli TDS jest potrzebny.

PS. TDS bada ilosc czoateczek rozpuszczalnych w wodzie na litr.
PS. postaram sie zrozumiec twego posta :D
1.Do akwa morskiego nie wiem jaką wodę się leje - ale nie sądzę że prosto z kranu
2.Leszek 66 chyba pytał o konduktometr w kontekście akwa słodkowodnego ?
3.Skąd ci się wzięło akwa morskie ?
4.Czy TDS to konduktometr ?

Awatar użytkownika
Alenquer
senior
senior
Posty: 160
Rejestracja: 07 lis 2010, 21:55
Imie i Nazwisko: Artur
Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
Lokalizacja: St Albans

Re: konduktometr

Post autor: Alenquer » 18 sty 2012, 13:43

Widzę, że konduktometr, który kosztuje kilkadziesiąt złotych stał się w tym wątku jakimś technologicznie zaawansowanym urządzeniem zbędnym do celów akwarystki.

Moim zdaniem jak ktoś kupuje konduktometr to odpda mu problem mierzenia twardości testami kropelkowymi, czyli odpada babranie się z testami. Dla mnie to po prostu wygoda.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: konduktometr

Post autor: nobleKoziol » 18 sty 2012, 15:10

slawekjul pisze:
nobleKoziol pisze:
slawekjul pisze:A propos morszczaków to Google mi podpowiada ,że jest to słowo związane z akwarystyką morską.
Sorry, gdzie Rzym , gdzie Krym ?
Slawku nie bardzo rozumiem twego posta. Nie wiem Tobie chyba sie wydaje ze wode do aqwa morskiego leje sie z kranu. Woda musi przejsc przez filtr ro i musi byc dobrej jakosci, bo kiedy dodajesz sol z mineralami nie mozesz przesadzi i nie mowie tu o zasoleniu.

cztli TDS jest potrzebny.

PS. TDS bada ilosc czoateczek rozpuszczalnych w wodzie na litr.
PS. postaram sie zrozumiec twego posta :D
1.Do akwa morskiego nie wiem jaką wodę się leje - ale nie sądzę że prosto z kranu
2.Leszek 66 chyba pytał o konduktometr w kontekście akwa słodkowodnego ?
3.Skąd ci się wzięło akwa morskie ?
4.Czy TDS to konduktometr ?
Ty to sie uparles tego morszczaka :? , a ja napisalem "dla przykladu" czyz nie?.
Piszemy o badaniu jakosci wody ro, wiec nie ma znaczenia czy ta woda zostanie uzyta do slodkiego czy morskiego aqwa. W koncu nie badasz chyba wody w baniaku.

Co do pytania 4 to przyznaje racje to nie to samo. Aczkolwiek jest wysokie prawdopodobienstwo ze sa zalezne, czeba by tu fachowca.

Moim zdaniem jest potrebny i nie drogi. :D

Awatar użytkownika
Alenquer
senior
senior
Posty: 160
Rejestracja: 07 lis 2010, 21:55
Imie i Nazwisko: Artur
Miejsce zamieszkania/miasto/: Londyn
Lokalizacja: St Albans

Re: konduktometr

Post autor: Alenquer » 18 sty 2012, 19:21

TDS to total dissolved solids czyli substancje rozpuszczone.
Konduktometr to przyrząd :D więc to zupełnie dwie różne rzeczy

Natomiast jeśli mieliście na myśli TDS i przewodność (EC) i jak to ma się do siebie to ta stronka wyjaśnia zagadnienie doskonale:
http://www.hannainst.com/usa/knowledge.cfm#whatisec

Mierniki TDS mierzą przewodność i jest ona przeliczana na TDS przez miernik dlatego, że pomiędze EC a TDS jest ścisła zależność ale to nie dokładnie to samo. TDS można tak naprawdę zmierzyć w jeden sposób - odparować próbkę wody i zważyć pozostałość.

Leszek66
junior
junior
Posty: 83
Rejestracja: 11 sie 2011, 07:08
Imie i Nazwisko: Leszek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Siedlce

Re: konduktometr

Post autor: Leszek66 » 21 sty 2012, 07:43

Mam jeszcze pytanko odnośnie przewodności. Czy jej wartość ma wpływ na trafianie maluchów na rodziców?

Przemek Wieczorek
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 622
Rejestracja: 31 paź 2009, 13:10
Imie i Nazwisko: .....
Miejsce zamieszkania/miasto/: ....
Lokalizacja: ...

Re: konduktometr

Post autor: Przemek Wieczorek » 21 sty 2012, 09:39

Leszek66 pisze:Mam jeszcze pytanko odnośnie przewodności. Czy jej wartość ma wpływ na trafianie maluchów na rodziców?
Oczywiśće szczególnie ma to znaczenie w przypadku odmian problematycznych

Leszek66
junior
junior
Posty: 83
Rejestracja: 11 sie 2011, 07:08
Imie i Nazwisko: Leszek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Siedlce

Re: konduktometr

Post autor: Leszek66 » 21 sty 2012, 09:53

Czyli jak? Mniejsza przewodność lepsze trafianie, czy odwrotnie.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: konduktometr

Post autor: nobleKoziol » 21 sty 2012, 12:21

Raczej mniejsza :D

Leszek66
junior
junior
Posty: 83
Rejestracja: 11 sie 2011, 07:08
Imie i Nazwisko: Leszek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Siedlce

Re: konduktometr

Post autor: Leszek66 » 21 sty 2012, 14:59

Mam rozumieć, mniejsza przewodność- łatwiej narybkowi namierzyć rodziców.

teo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 376
Rejestracja: 03 lut 2005, 09:09
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Re: konduktometr

Post autor: teo » 22 sty 2012, 18:48

Co do sprzętu lepiej kupić konduktometr wskazujący bezpośrednio µS a nie ppm.

Dlaczego konduktometr:
Po pewnym czasie doszedłem do rutyny w sporządzaniu wody - mieszam kranowit, RO, kwas. W całym tym układzie najbardziej zmienny może być kranowit (wodociągi!). Jak woda jest gotowa mierzę przewodność. Po prostu sprawdzam konduktometrem czy przewodność ostatnio sporządzonej wody różni się od poprzedniej. Gdy wynik jest nieprawidłowy koryguję wodą RO lub kwasem. Jeśli dalej jest coś nie tak to wtedy dopiero mierzę twardość i ph.
Jak wiecie przechowywanie, kalibracja a przede wszystkim pomiar konduktometrem jest łatwy i szybki w porównaniu z pomiarem innych parametrów. Zauważcie, że każdą porcję podmienianej wody mam sprawdzoną. Przy sporządzaniu wody do tarła pomiar konduktometrem jest obowiązkowy.

A co mierzy konduktometr to już sami wiecie.

michal.l
senior
senior
Posty: 197
Rejestracja: 24 paź 2011, 21:09
Imie i Nazwisko: Lach Michał
Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice
Lokalizacja: Myślenice

Re: konduktometr

Post autor: michal.l » 22 sty 2012, 22:14

Wszystko ładnie wszystko fajnie tylko jeśli temperatura wody nie jest taka sama to pomiar jest inny :?:

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 779
Rejestracja: 09 gru 2004, 23:56
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: konduktometr

Post autor: mkozubski » 22 sty 2012, 22:46

mój ma czujnik temperatury oprócz elektrody i sam koryguje wskazania

teo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 376
Rejestracja: 03 lut 2005, 09:09
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Re: konduktometr

Post autor: teo » 23 sty 2012, 09:22

Mój też i od razu wskazuje temperaturę.
Same korzyści mam z tego konduktometru :shock: :lol:

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości