Grzałka Skalar

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4074
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 10 maja 2008, 13:19

CraNcH^MS pisze: Na grzałce jakiej firmy jeszcze się nie zawiedliście?
Na zdublowanych / podwójnych :wink:

Każda grzałka z czasem wysiądzie, nie istnieją takie niezawodne. To tylko kwestia czasu, dla jednych dłuższego, dla innych krótszego.
Mi wysiadły w całej moje przygodzie akwarystycznej wszystkie grzałki jakie miałem, od aquael, terta po skalar, ciągle chodzi jedynie sera, ale ona ma 2 lata dopiero, sera też kiedyś wysiądzie i trzeba mieć tego świadomość i być na to przygotowanym.
Stąd stosuję zawsze 2 miejsze grzałki w dużym akwarium, by jak jedna siądzie mieć czas to zaobserwować w kilka tygodni :wink: a w małych baniakach mam zawsze za dużą mocą grzałkę by sie włączała na krótko i w ten sposób wydłużam jej życie.

Awatar użytkownika
Bogdan
zarząd pkmd
Posty: 5417
Rejestracja: 11 gru 2004, 07:44
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Lokalizacja: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 10 maja 2008, 13:37

A gdy te dwie grzałki podłączymy pod dodatkowy termoregulator wtedy bezpieczeństwo i dokładność jeszcze bardziej wzrasta

lukaszs
junior
junior
Posty: 50
Rejestracja: 26 lip 2007, 14:54
Lokalizacja: Wroclaw
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszs » 10 maja 2008, 13:47

_TOM_ pisze:Na zdublowanych / podwójnych
Swieta prawda!

Ja mam u siebie 3 grzalki 50-75 W (Jaegery) i tylko dlatego, ze kazda z nich jest za slaba, zeby cos samodzielnie napsuc, udaje mi sie utrzymac tyle stopni ile chce. A problem nie jest z psuciem sie. Gdyby sie ktoras zepsula, to wyrzucam i kupuje nowa, nie ma problemu. Wszystkie sa niby sprawne, tylko bez dotykania potrafia nie wlaczyc sie przy 26stC albo grzac przy 28stC. I to, co gorsza, nie zawsze. Ze wszystkimi Jaegerami tak mam *grrr*. Zly jestem, bo ich jakosc nie usprawiedliwia moim zdaniem ceny, ale sporo opinii czytalem, ze sa to najlepsze grzalki. Wiec nie wiem co myslec o pozostalych. Kilkadziesiat zlotych za nowa grzalke to nie jest jakis ogromny wydatek, ale nie chce wydawac pieniedzy bez sensu jesli np. Sera albo Skalar ma dzialac jeszcze gorzej. Dlatego chetnie bym poczytal wyniki takiej ankiety.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 617
Rejestracja: 21 kwie 2006, 12:00
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: CraNcH^MS » 10 maja 2008, 20:31

Mnie zastanawia jedynie to, dlaczego firmy z tą awaryjnością nic nie zrobią? U mnie w moich Aquaelach popadały termostaty. Pan Bogdan też żali się na termostat. Termostaty w grzałkach Aquael są oparte na bimetalu i to on nawala. W nowszych wersjach końcówka termostatu jest już oparta na triaku. Więc największy prąd przechodzi przez triak, bimetal podaje jedynie napięcie sterujące na triaka. A jak by tak całość oprzeć na elektronice? Technika SMD bez problemu pozwoliła by zapewne na umieszczenie termostatu w wersji elektronicznej wewnątrz grzałki.

Może ktoś podsunie pomysł kto ma kontakt z ludźmi z Aquaela?

Awatar użytkownika
marcinesku
junior
junior
Posty: 36
Rejestracja: 16 gru 2007, 20:37
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: marcinesku » 10 maja 2008, 21:13

Ja w sumie zawsze kupowałem aquaela i przyznam ,ze jeszcze sie nie zawiodłem.Oczywiscie mówię tu o ugotowaniu lub wyziebieniu rybek ,ale co do stabilnej temp.to różnie bywa.Jedna mam ok 5 lat z roczna przerwą w używaniu.Działa cały czas ,jak ustawię pokrętło na max to grzeje do 38C(przy leczeniu wiciowców jak znalazł)
Strasznie mnie rozczarowała Hagen Elite wachania temp to ok 3C(dobrze ,że ja niechcący stłukłem)

Awatar użytkownika
slawol
członek PKMD
Posty: 258
Rejestracja: 06 cze 2006, 20:46
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Lokalizacja: Poznań

Post autor: slawol » 10 maja 2008, 22:31

A ja ładnych parę lat pracowałem na 6 zwykłych grzałkach podłączonych do dwóch termoregulatorów 4x100W i 2x50W akwarium 600l i w tej chwili nadal uważam ze są to jedne z najlepszych rozwiązań potrzebowałem temp 36 stopni to po prostu odłączałem tylko termoregulatory i co jeden dzień dodawałem jedną grzałkę do momentu kiedy woda osiągnęła pożądaną temperaturę.Następnymi dobrymi grzałkami są świetlówki i szczelna obudowa,ale to jest rozwiązanie do większych akwariów,na małym tego nie sprawdzałem

Sirgojek
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 01 maja 2018, 16:50
Imie i Nazwisko: Wojciech Goj
Miejsce zamieszkania/miasto/: Hatfield

Re: Grzałka Skalar

Post autor: Sirgojek » 01 maja 2018, 17:04

Witam,

Dolacze do tematu ze swoim doswiadczeniem, Lata 1994-2004 zwykle polskie gzralki i zewnetrzy termostat RT-2C, pomiar testy dokladnosc do 0.5C, 20 akwariow 300L, 20 zestawow gzrewczych - gzralka termostat. Gzralki byly ok od czasu do czasu padly - to sie je wymienilo.

Lata 2002-2004 Jager z wbudowanym termostatem - i tu tak - jak dziala bylo super - ale byly momenty ze wahan temp byly 2-3 stopnie, no i jak termostat padl to zupa - w zwiazku z tym i tak byly podlaczone do starego temostatu jako druga linia zabezpieczenie i temp na termostacie ustawionym 1C powyzej tego co grzalka miala grzac.

Powrot do hodowli palet 2015 - grzlki przetestowane - jestem w UK - wiec tak Jager z termostatem wbudowanym - 10 Grzelek 150-200W, po wstpnych problemach dwie zupy w akwarium, zpowrotem grzalki podlaczone do termostatow - poskich starych co siedzialy kilka lat na strychu :)
Hagen - mnei wkurzyl i poszedl z dymeme - strasznie temp skakala, kilka innych z amazonu - wszystko z chin - dzialaj ale utrzymanie temp roznie bywa.
Tytanowe plus termostat - produkcji chinskiej 200W na 240L zbiornik 3 zestawy - test 3 miech i jest ok stabilne.

Probowalem termostaty Inkbird ITC-308 i ITC-306UK i sa ok ale duzo drozej wychodza niz polskie ter mostaty RT

Obecnie 10 x 300L, 5 x240L, 7x 120L, 2 x270L - wszystko na starym sprawdzonym zestawie grzlak plus termostat zewnetrzny polski stary, grzlaki skalara ok tylko u mnie zaduzo zabawy ze wzgledu na termostat na koncu kabla - musze uzywac przejsciowek na gniazdo angielskie i potem malo miescja jest.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość