Podmiany wody w 960l

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

pkmdmarek
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2016, 18:17
Imie i Nazwisko: Marek Marecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: 3miasto

Podmiany wody w 960l

Post autor: pkmdmarek » 26 gru 2017, 12:47

Czesc wszystkim.
Mam zagadke. Jak masz zbiornik 200-400l To mozesz sobie pozwolic na beczki/wiadra. A jak to rozwiazac logistycznie jak masz zbiornik 960l ktory stoii w salonie? I musze korygowac pH wody. Jakies pomysly?

Awatar użytkownika
Kazimierz1961
zarząd pkmd
Posty: 263
Rejestracja: 02 sty 2012, 16:24
Imie i Nazwisko: Kazimierz Kraćkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rawa Mazowiecka
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: Kazimierz1961 » 27 gru 2017, 08:18

Zagadka rozwiązana. Wystarczy postawić drugi zbiornik 400l i tam gromadzić wodę do podmiany :D

pkmdmarek
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2016, 18:17
Imie i Nazwisko: Marek Marecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: 3miasto

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: pkmdmarek » 27 gru 2017, 13:49

Jednym slowem bys mial w salonie dwa zbiorniki, jeden sterylny z rybami (900l)a drugi sterylny bez ryb(400l)? Swietny pomysl :P - a jaki stylowy salon sie zrobi ;)

Ale chyba juz wiem jak rozwiazac ten problem.

Awatar użytkownika
jzajonz
członek PKMD
Posty: 1362
Rejestracja: 11 gru 2004, 13:18
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Lokalizacja: Balczewo k Inowrocławia

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: jzajonz » 27 gru 2017, 23:30

Masz tak duży zbiornik więc powinieneś pomyśleć o stałej podmianie wody z użyciem RO jeśli konieczne. Tak mam w kilku zestawach.

Awatar użytkownika
Alutka
członek PKMD
Posty: 406
Rejestracja: 18 mar 2015, 21:54
Imie i Nazwisko: Alicja Kowalczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rejowiec Fabr.
Lokalizacja: Lublin/ Rejowiec Fabr.

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: Alutka » 28 gru 2017, 20:12

Ew beczka w miejscu gdzie może stać, mam na myśli to samo piętro i długi wąż. Do tego jakaś pompka i jazda :D

P.S. Jak postawisz sterylniaka 400l na podmianę, to prędzej czy później zamieszkają tam kolejne dyskowce :P 8)
:lol:

Awatar użytkownika
jzajonz
członek PKMD
Posty: 1362
Rejestracja: 11 gru 2004, 13:18
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Lokalizacja: Balczewo k Inowrocławia

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: jzajonz » 06 sty 2018, 23:02

Czy możesz mi powiedzieć po co masz ten link?

Awatar użytkownika
Alutka
członek PKMD
Posty: 406
Rejestracja: 18 mar 2015, 21:54
Imie i Nazwisko: Alicja Kowalczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rejowiec Fabr.
Lokalizacja: Lublin/ Rejowiec Fabr.

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: Alutka » 08 sty 2018, 19:59

Janusz kogo pytasz o link ? Bo w tym wątku nikt nic niema, albo ja tego nie widze :shock:

Awatar użytkownika
Kazimierz1961
zarząd pkmd
Posty: 263
Rejestracja: 02 sty 2012, 16:24
Imie i Nazwisko: Kazimierz Kraćkowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rawa Mazowiecka
Lokalizacja: Rawa Mazowiecka

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: Kazimierz1961 » 09 sty 2018, 08:19

Link został usunięty, zawierał reklamę.

pkmdmarek
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: 26 paź 2016, 18:17
Imie i Nazwisko: Marek Marecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: 3miasto

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: pkmdmarek » 30 cze 2018, 11:51

hmmm, sredni pomysl. Stawiasz 300l w salonie tylko dla podmian.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4074
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: Podmiany wody w 960l

Post autor: _TOM_ » 02 lip 2018, 21:47

Przy takim zbiorniku można lać wodę prosto z kranu. Ja mam 730 litrowy baniak i leję kranówkę wężem ogrodowym prosto z kranu.
Byle jednorazowe podmiany nie były za duże tak 10-15 % to kranówka nie zaszkodzi przy dobrej filtracji zewnętrznej i wewnętrznej (plenum) oraz sporym dnem z piasku, kilka cm wysokości dna najmniej. 8 lat już tak na kranówce jadę i dyski mają się doskonale. Czasem ozonuję wodę w baniaku po podmianie, ale nie zawsze mi się chce.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość