Co zamiast RO?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

REDMELON
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 14 paź 2016, 12:29
Imie i Nazwisko: Piotr Lewandowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław

Co zamiast RO?

Post autor: REDMELON » 14 paź 2016, 12:45

Jestem nowy na tym forum i bardzo serdecznie wszystkich witam.
Chciałbym zacząć swoją przygodę z dyskowcami ale moim problemem jest woda,która u mnie jest twarda a ph w granicach 7,5-7,7.
Nie mam absolutnie możliwości na filtr RO.Mała łazienka i kuchnia.
Na początek wymyśliłem sobie tak:
Z mojego aktualnego akwarium zlałem połowę wody i dolałem wodą od znajomego,który ma własną stację uzdatniania i w niej trzyma swoje dyskowce.
Wyszło ok bo jak na razie mam ph w granicach 6,9-7,1.
Pytanie co dalej?Nie będę przecież brał co tydzień czy dwa wodę na podmianę.
Co mogę zrobić?Mieszać kranówkę z przegotowaną wodą?Kupować wodę mineralną w 5l baniakach i mieszać z kranówką?Stosować np.Tropical AQUACID pH MINUS?
Bardzo proszę o rady.Nie piszcie tylko,że najlepszym rozwiązaniem jest RO bo to wiem ale nie ma u mnie żadnych szans na zamontowanie.
Jestem w tych rybach zakochany po uszy i muszę coś wymyślić.

Awatar użytkownika
jzajonz
członek PKMD
Posty: 1380
Rejestracja: 11 gru 2004, 13:18
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Lokalizacja: Balczewo k Inowrocławia

Re: Co zamiast RO?

Post autor: jzajonz » 14 paź 2016, 14:06

Zapomnij o jakimkolwiek zakwaszaniu bez uprzedniego zmiękczenia wody. W Twoim przypadku zaopatrz się w wymieniacz jonowy. Wystarczy jak skleisz sobie mały zbiornik ( z przegrodą i przepływem przy dnie) który będzie wisiał na bocznej ścianie akwarium i będzie on wypełniony kationitem. Taak jak to się kiedyś robiło z filtrami zewnętrznymi. Oczywiście lepiej byłoby gdyby ten wymieniacz był w oddzielnym zbiorniku i wówczas mógłbyś w kontrolowany sposób mieszać kranówkę z otrzymaną wodą miękką którą można w ten sposób zmiękczyć do wartości bliskiej zero. Kationit co jakiś czas regeneruje się roztworem soli.
W ostateczności możesz nawet zawiesić pończochę damską z kationitem gdzie jest największy przepływ wody i też będzie OK ale pod żadnym pozorem jej nie zakwaszaj.

GOLUMN
junior
junior
Posty: 38
Rejestracja: 05 wrz 2014, 18:22
Imie i Nazwisko: Robert Jedynak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław
Lokalizacja: Inowrocław

Re: Co zamiast RO?

Post autor: GOLUMN » 14 paź 2016, 15:05

Cześć.
Mam identyczną sytuację.Wybieram się do Pana Janusza.Podpytam na miejscu co i jak.Dla mnie to też będzie bardzo ważna pomoc.Dam znać.

REDMELON
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 14 paź 2016, 12:29
Imie i Nazwisko: Piotr Lewandowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław

Re: Co zamiast RO?

Post autor: REDMELON » 14 paź 2016, 16:47

Cały czas kombinuję i zastanawiam się czy taki zestaw gdzieś wcisnę:
http://www.woda.com.pl/p1349,rx-afro3-a ... yczna.html
Czy mogę go uruchamiać tylko na czas podmiany tzn. raz na 1-2 tygodnie dla 30-60l?
Czytałem,że membrana musi być cały czas zanużona.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Posty: 3245
Rejestracja: 13 sty 2005, 12:38
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Lokalizacja: Maków Podhalański

Re: Co zamiast RO?

Post autor: stanpiter » 14 paź 2016, 18:58

REDMELON pisze:Czytałem,że membrana musi być cały czas zanużona.
Musi być mokra, ale jaka to podmiana raz na 2-3 tygodnie :roll: :?:

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 780
Rejestracja: 09 gru 2004, 23:56
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Co zamiast RO?

Post autor: mkozubski » 14 paź 2016, 19:28

Z tą membraną to bym nie panikował moja po 2 latach przerwy (suszy) w miarę ogarnia. Nowa na wylocie dawała około 5mikrosimensów teraz na wylocie mam 20-25. Co prawda w kranie mam wodę stosunkowo miękką i na to trzeba brać poprawkę, że tych jonow do wyłapania nie jest za wiele.

Pozdrawiam, Maciej

Awatar użytkownika
Darcon
członek PKMD
Posty: 212
Rejestracja: 15 lip 2014, 15:05
Imie i Nazwisko: Dariusz Zasadzki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk

Re: Co zamiast RO?

Post autor: Darcon » 15 paź 2016, 11:43

Nie chciałem się wcześniej wypowiadać, bo sam nie lubię jak ludzie namawiają mnie na odwrót jak pytam w temacie. Ale skoro sam się zastanawiasz... to RO, RO i jeszcze raz RO. Też jestem nowicjuszem, mam dyski od 2 lat. Też pierwszy rok trzymałem bez RO, straszna mordęga... nie byłem w stanie utrzymać jednakowych, stabilnych parametrów wody. Od roku z RO mam równe 6,5 pH, +/- 0,2pH ale to tylko wtedy, gdy naprawdę mam mniej czasu dla ryb.
Od roku chodzi jeden i ten sam filtr, nic przy nim nie wymieniałem. Podmieniam jednak znacznie częściej, niż ty planujesz, dwa, trzy razy w tygodniu po 15-20%. I tyle też razy chodzi filtr gdy nabieram RO. Jest na stałe podłączony do obiegu wody, więc też cały cas jest zalany.

REDMELON
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 14 paź 2016, 12:29
Imie i Nazwisko: Piotr Lewandowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław

Re: Co zamiast RO?

Post autor: REDMELON » 15 paź 2016, 14:43


Awatar użytkownika
Darcon
członek PKMD
Posty: 212
Rejestracja: 15 lip 2014, 15:05
Imie i Nazwisko: Dariusz Zasadzki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdańsk

Re: Co zamiast RO?

Post autor: Darcon » 15 paź 2016, 15:37

Jaki byś nie wziął, będzie dobry.

REDMELON
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 14 paź 2016, 12:29
Imie i Nazwisko: Piotr Lewandowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław

Re: Co zamiast RO?

Post autor: REDMELON » 15 paź 2016, 15:41

Ja chcę kupić RO3 z membraną 100GD tylko nie wiem czy przy tak dużej twardości da radę.Z drugiej strony mało miejsca.

REDMELON
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 14 paź 2016, 12:29
Imie i Nazwisko: Piotr Lewandowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław

Re: Co zamiast RO?

Post autor: REDMELON » 15 paź 2016, 20:43

Zamawiam coś takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=62 ... d00be2ff62
Myślę,że dla mnie będzie wystarczający.

Awatar użytkownika
Alutka
członek PKMD
Posty: 598
Rejestracja: 18 mar 2015, 21:54
Imie i Nazwisko: Alicja Kowalczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rejowiec Fabr.
Lokalizacja: Lublin/ Rejowiec Fabr.

Re: Co zamiast RO?

Post autor: Alutka » 17 paź 2016, 02:05

Banał, ale pamiętaj by nowy filtr pierw uruchomić bez membrany.
Jak zacznie lecieć czyta woda to wtedy dodaći będzie git :)

REDMELON
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 14 paź 2016, 12:29
Imie i Nazwisko: Piotr Lewandowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław

Re: Co zamiast RO?

Post autor: REDMELON » 24 paź 2016, 11:15

Filtr zainstalowany.
Woda z kranu ph 7,5
Woda z filtra ph 6,5 :D

michal.l
senior
senior
Posty: 197
Rejestracja: 24 paź 2011, 21:09
Imie i Nazwisko: Lach Michał
Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice
Lokalizacja: Myślenice

Re: Co zamiast RO?

Post autor: michal.l » 24 paź 2016, 17:41

Chyba po 5 minutach :wink:

GOLUMN
junior
junior
Posty: 38
Rejestracja: 05 wrz 2014, 18:22
Imie i Nazwisko: Robert Jedynak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław
Lokalizacja: Inowrocław

Re: Co zamiast RO?

Post autor: GOLUMN » 24 paź 2016, 21:35

No tak.Dla mnie jako początkującego i z tak twardą wodą to duży sukces.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość