FILTR RO

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

GOLUMN
junior
junior
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2014, 18:22
Imie i Nazwisko: Robert Jedynak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław
Lokalizacja: Inowrocław

FILTR RO

Post autor: GOLUMN » 02 paź 2014, 19:34

Proszę o radę w wyborze FILTRA RO.
Jestem zielony w tej kwestii i nie chcę sam podejmować decyzji skoro się na tym kompletnie nie znam.Rozpiętość cenowa jest bardzo duża.Mam nadzieję,że nie przesadziłem z linkami.
http://allegro.pl/zwierzeta-1528?id=152 ... p-1-o-0904
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtry ... try-osmoza
http://sklep.osmoza.pl/filtry-akwarystyczne-c-4.html
http://filtrwody.pl/pl/c/Odwrocona-Osmoza/47
http://www.waterpure.pl/index.php?k13,f ... tem-osmozy

Awatar użytkownika
sopel1971
członek PKMD
Posty: 245
Rejestracja: 21 wrz 2012, 23:00
Imie i Nazwisko: artur sobczak
Miejsce zamieszkania/miasto/: naas
Lokalizacja: naas

Re: FILTR RO

Post autor: sopel1971 » 02 paź 2014, 21:33


Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: FILTR RO

Post autor: nobleKoziol » 02 paź 2014, 22:26

Ten co Sopel poleca jest ok, i na pewno lepszy od liniowych. Dlaczego lepszy? Widzisz pre filtry więc wiesz jak jest zanieczyszczony. Jednostki tego typu są wydajniejsze niż liniowy. Ponieważ sama masa pre filtra jest większa, co powoduje lepszą ochronę membrany.
Oczywiście są zwolennicy liniowych ale to wszystko zależy od jakości wody. Np. Sopel w kranie ma kh 2/3 i woda jest czyściutka . Natomiast ja mam kh 8/12 . wiec po tygodniu od założenia pre filtrów jest ciemno brązowy . Jeśli założył bym liniowy zapchał by się w parę miesięcy .

Podstawowa rada to zakup membrany 100GPD lub 125 GPD nie kupuj mniejszych bo będziesz płakał :lol:

GOLUMN
junior
junior
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2014, 18:22
Imie i Nazwisko: Robert Jedynak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław
Lokalizacja: Inowrocław

Re: FILTR RO

Post autor: GOLUMN » 03 paź 2014, 04:21

Filtr fajny.Problemem są jego rozmiary.Filtr mogę umieścić tylko w łazience a tam za dużo miejsca nie mam.Boję się,że z powodu braku miejsca będę musiał kupić filtr gorszy jakościowo. :(

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: FILTR RO

Post autor: nobleKoziol » 03 paź 2014, 07:04

Liniowy nie znaczy gorszy , wszystko zależy od wody. Sopel pokazał RO4 Ja posiadam RO3 jest mniejsze i pod zlew się mieści.

GOLUMN
junior
junior
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2014, 18:22
Imie i Nazwisko: Robert Jedynak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław
Lokalizacja: Inowrocław

Re: FILTR RO

Post autor: GOLUMN » 03 paź 2014, 08:53

Możecie mi pomóc z wyborem.

Awatar użytkownika
jaacek
senior
senior
Posty: 104
Rejestracja: 25 lip 2005, 14:39
Imie i Nazwisko: Jacek Kluz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Handzlówka
Lokalizacja: Handzlówka
Kontaktowanie:

Re: FILTR RO

Post autor: jaacek » 03 paź 2014, 16:28

Witam
Do celów akwarystyki w zupełności wystarczy ci RO 3 sam takiego używam

Awatar użytkownika
sopel1971
członek PKMD
Posty: 245
Rejestracja: 21 wrz 2012, 23:00
Imie i Nazwisko: artur sobczak
Miejsce zamieszkania/miasto/: naas
Lokalizacja: naas

Re: FILTR RO

Post autor: sopel1971 » 03 paź 2014, 16:40

Jaki kupisz taki bedzie dobry. Swoją robote zrobi co ma zrobic :D :D

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: FILTR RO

Post autor: nobleKoziol » 04 paź 2014, 09:32

Najważniejsze Aby membrana miała 100/125 GPD. Jeśli kupisz 50GPD będziesz potrzebował pompę, a taka pompa to koszt filtra. Ja mam i używam ale jak nie potrzebujesz to niema sensu kupować . :wink:

GOLUMN
junior
junior
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2014, 18:22
Imie i Nazwisko: Robert Jedynak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław
Lokalizacja: Inowrocław

Re: FILTR RO

Post autor: GOLUMN » 08 paź 2014, 14:50

Cały czas kombinuję z miejscem do filtra ro i mam do was pytanie.
Czy ten filtr może być w pozycji POZIOMEJ?
Czy odległość między poszczególnymi elementami może być większa?

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: FILTR RO

Post autor: arturo » 09 paź 2014, 07:48

Nie ma to najmniejszego znaczenia...... pozdrawiam

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 920
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: FILTR RO

Post autor: nobleKoziol » 09 paź 2014, 08:34

arturo pisze:Nie ma to najmniejszego znaczenia...... pozdrawiam
Zgadzam sié

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Posty: 1586
Rejestracja: 07 gru 2004, 10:31
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Lokalizacja: Wadowice
Kontaktowanie:

Re: FILTR RO

Post autor: mirek » 27 paź 2014, 20:11

GOLUMN pisze:Możecie mi pomóc z wyborem.
w jakim celu kupujesz RO .
jakie masz parametry wody w kranie ?
co chcesz osiągnąć ? czytaj ; jakie parametry wody ?

GOLUMN
junior
junior
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2014, 18:22
Imie i Nazwisko: Robert Jedynak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław
Lokalizacja: Inowrocław

Re: FILTR RO

Post autor: GOLUMN » 27 paź 2014, 22:07

Z moich wodociągów dostałem coś takiego:
Witam wszystkich.
-Twardość Ogólna - 461 mg/l CaCO3
-Twardość Węglanowa - 330 mg/l CaCO3
-Jon Amonowy - <0,05 mg/l
-Azotany - 2,50 mg/l
-Azotyny - <0,02 mg/l
-pH - 7,7

GOLUMN
junior
junior
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2014, 18:22
Imie i Nazwisko: Robert Jedynak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Inowrocław
Lokalizacja: Inowrocław

Re: FILTR RO

Post autor: GOLUMN » 15 lis 2014, 20:17

Zastrzelicie mnie ale jeszcze nie kupiłem filtra.
Powiedzcie mi proszę czy musi być jakieś konkretne ciśnienie wody?Czy mogę puścić wodę do filtra tak żeby tylko trochę leciała a wtedy licznik wody za bardzo się nie obraca? :roll:
Akwarium będzie miało ok 260l.Membrana 75 czy 100?

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość