filtr RO

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
roh
członek PKMD
Posty: 2035
Rejestracja: 09 maja 2010, 21:49
Imie i Nazwisko: Roman Hadziewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: KĘTRZYN
Lokalizacja: KĘTRZYN
Kontaktowanie:

Re: filtr RO

Post autor: roh » 10 lut 2014, 08:24

rady3 pisze:Ja uważam, że zwykła RO bez żywicy wystarcza w zupełności. Reszta to przerost formy nad treścią i budowanie ceny zestawu. Choć oczywiście jak przejdzie przez membranę a później jeszcze przez kationit to naprawdę będzie to woda całkowicie zdemineralizowana właściwie nie występująca w przyrodzie. I tak do takiej wody będziesz musiał dodać albo minerały albo kranówkę. Przypuszczam, że przy świeżo zregenerowanej żywicy woda po przejściu przez ten filtr ma pH ok 3,5. Naprawdę wystarczy Ci zwykła RO tzn membrana i dwa prefiltry. Jeden to węgiel (chroni membranę przed zniszczeniem chlorem) i mechaniczny.
Moi drodzy parafianie. Filtr RO (membrana) jest wyposażona w prefiltry (kationit i węgiel) nie po to aby tylko były, ale po to żeby odciążyć membranę. Taka ilość żywicy odciąży ją co prawda na jakieś 100 l czystej wody, ale zawsze :D :D

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: filtr RO

Post autor: rady3 » 10 lut 2014, 09:31

roh pisze:
rady3 pisze:Ja uważam, że zwykła RO bez żywicy wystarcza w zupełności. Reszta to przerost formy nad treścią i budowanie ceny zestawu. Choć oczywiście jak przejdzie przez membranę a później jeszcze przez kationit to naprawdę będzie to woda całkowicie zdemineralizowana właściwie nie występująca w przyrodzie. I tak do takiej wody będziesz musiał dodać albo minerały albo kranówkę. Przypuszczam, że przy świeżo zregenerowanej żywicy woda po przejściu przez ten filtr ma pH ok 3,5. Naprawdę wystarczy Ci zwykła RO tzn membrana i dwa prefiltry. Jeden to węgiel (chroni membranę przed zniszczeniem chlorem) i mechaniczny.
Moi drodzy parafianie. Filtr RO (membrana) jest wyposażona w prefiltry (kationit i węgiel) nie po to aby tylko były, ale po to żeby odciążyć membranę. Taka ilość żywicy odciąży ją co prawda na jakieś 100 l czystej wody, ale zawsze :D :D
Z tego co tam widziałem to kationit jest za membraną.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4075
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: filtr RO

Post autor: _TOM_ » 10 lut 2014, 14:52

Tylko po co w ogóle odciążać membranę filtra RO przy potrzebach akwarystyki?
Niech się zużywa, nawet powim, wolałbym już zużytą membranę, niż nową.
Mój najprostszy chiński filtr RO urabiał wodę mi przez 5 lat i urabia nowym właścicielom dalej wodę doskonałą do akwarystyki.
Przecież jak nowa membrana produkuje wodę TWO i TWW 0, to dolewamy karnówki lub odpadu, po co? By ją pogorszyć.
A jak zużywa się membrana produkuje wodę coraz gorszą, czyli TWO i TWW 1, potem TWO 2 i TWW 1, czyli przestajemy dolewać kranówki lub odpadu i mamy genialną wodę z RO dla akwariów :) Nawet jak zajeździmy membranę i będzie robić wodę TWO / TWW 2 czy 3, to niby zła woda? Idealna przecież :)

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: filtr RO

Post autor: arturo » 17 lut 2014, 09:55

Moim skromnym zdaniem zużywająca się mambrana nie produkuje gorszej jakościowo wody a jedynie produkuje ją w czasie coraz mniej w odniesieniu do czasu, czyli mówiąc bardziej zrozumiale ta sama ilość wody produkowanej przez membranę trwa coraz dłużej.... W moim przypadku woda produkowana przez membranę zawsze była o takich samych parametrach przez 6 lat pracy tyle że z roku na rok trwało to po prostu dłużej........ pozdrawiam

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: filtr RO

Post autor: rady3 » 17 lut 2014, 20:39

Dokładnie tak. Jeżeli produkuje coraz gorszą to znaczy, że uległa uszkodzeniu. Tak czy inaczej dopóki ma parametry takie jakie potrzebujemy lub jest bardziej miękka niż potrzebujemy to nadal jest ok. No tyle, że jak Artur napisał coraz dłużej trzeba czekać na tę samą ilość wody. W warunkach amatorskich to nie ma znaczenia.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 917
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: filtr RO

Post autor: nobleKoziol » 18 lut 2014, 00:12

rady3 pisze: Jeżeli produkuje coraz gorszą .........

Co masz na myśli?



Ps. Fajnie znowu popisać :D Witam .

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: filtr RO

Post autor: rady3 » 28 lut 2014, 10:47

nobleKoziol napisał(a):
> [quote="rady3"] Jeżeli produkuje coraz gorszą .........[/quote]
>
>
> Co masz na myśli?
>
>
>
> Ps. Fajnie znowu popisać :D Witam .
Mam na myśli to co napisałem. :) Czyli, że jeżeli membrana produkuje coraz gorszą wodę to może być uszkodzona.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4075
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: filtr RO

Post autor: _TOM_ » 28 lut 2014, 20:03

uszkodzona czy zapchana, nie ma znaczenia, dla potrzeb naszej akwarystyki zawsze będzie to lepsza woda niż kranówka :) bo kwaśna i miękka :)

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Re: filtr RO

Post autor: rady3 » 01 mar 2014, 17:21

Kręcimy ten temat w kółko jak pokręceni. :) Jak jest zapchana to jest więcej odpadu. No i nie wiem u mnie po osmozie jest obojętna a nie kwaśna. No ale ja w baniakach do których leci osmoza mam napowietrzanie.

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 917
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: filtr RO

Post autor: nobleKoziol » 02 mar 2014, 11:03

No ale tak rzadko kręcimy.
Ja też napowietrzam beczkę przez 24h , i woda bardziej obojętna. Choć ph test pokazuje poniżej 5. Tyle że testy przekłamują .
No i już gdzieś to było już pisane .
Wiec teraz jak forum prawidłowo działa, może ktoś podeśle linka do tego tematu. Kolega będzie wdzięczny, zapewne.
Sorki Tom, pamiętam jak mnie pojechałeś tłumacząc właśnie kwasowość itp.. :D :D Dzięki temu coś pamiętam :wink:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4075
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: filtr RO

Post autor: _TOM_ » 06 mar 2014, 17:15

Jak dużo piszesz na forum (bzdur :mrgreen: ) jak ja to po latach mieszają Ci się wątki i tematy.
Na tym forum przez tyle lat była mowa o wszystkim, co dotyczy dyskowców. Ale weź i znajdź dany wątek, to już trudniej.
Dlatego starzy bywalcy często nie odpisują na 100 raz stawiane pytanie na forum przez nowego forumowicza czy młodego akwarystę, bo już odpowiadali kilka razy, myślą sobie wiarusy stare, a niech nowy sobie poszuka w starych tematach.
To błąd, trzeba ciągle i ciągle pisać to samo od nowa, inaczej forum milknie :( bo młodym i nowym wszędzie śpieszno, nawet do odpowiedzi na forum, czekają 11 minut i bęc na inne forum może tam szybciej odpowiedzą :)

Awatar użytkownika
nobleKoziol
członek PKMD
Posty: 917
Rejestracja: 20 cze 2011, 11:37
Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Lokalizacja: dublin Ashbourne

Re: filtr RO

Post autor: nobleKoziol » 08 mar 2014, 21:43

:lol: :lol: :lol: Wróg nigdy nie śpi hahaha :lol: :lol:
Jak ja czasem pomyśle co pisałem to... teraz pisze się OMG.

Choć dalej głupoty piszę , ale taki mój urok . :twisted: :roll:

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości