H2O

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

styczen
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 13 gru 2012, 18:44
Imie i Nazwisko: Marcin Swoboda
Miejsce zamieszkania/miasto/: wieden
Lokalizacja: wieden-krakow

H2O

Post autor: styczen » 30 gru 2012, 19:21

Witam wszystkich.
Mam takie pytanie jakie parametry wody najlepsze sa dla dyskowcow ale i dla roslin,
PH ? wiadomo niskie ale ile
KH ?
GH ?
NO2 ? najlepiej zero
NO3 ?
dzieki pozdrawiam

styczen
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 13 gru 2012, 18:44
Imie i Nazwisko: Marcin Swoboda
Miejsce zamieszkania/miasto/: wieden
Lokalizacja: wieden-krakow

Re: H2O

Post autor: styczen » 03 sty 2013, 22:28

hallo moze ktos cos powie?

michal.l
senior
senior
Posty: 197
Rejestracja: 24 paź 2011, 21:09
Imie i Nazwisko: Lach Michał
Miejsce zamieszkania/miasto/: myślenice
Lokalizacja: Myślenice

Re: H2O

Post autor: michal.l » 04 sty 2013, 09:12

styczen pisze:Witam wszystkich.
Mam takie pytanie jakie parametry wody najlepsze sa dla dyskowcow ale i dla roslin,
PH ? wiadomo niskie ale ile
KH ?
GH ?
NO2 ? najlepiej zero
NO3 ?
dzieki pozdrawiam
Nie ma czegoś takiego jak idealne parametry :D najlepiej dla ryb aby były trzymane w takich parametrach jak u hodowcy
średnio szukająć w sieci na hodowlach można przyjąć takie ;-)


pH 5,5 - 6,8
Gh5-8
KH0-5
No2-0
No3 20 powiedzmy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4075
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: H2O

Post autor: _TOM_ » 04 sty 2013, 14:34

Według mnie to co lubią dyskowce, czyli PH od 4.5 do 6.5 tego nie lubią rośliny, więc na pytanie postawione: jakie są dobre parametry dla dysków i roślin nie ma dobrej odpowiedzi.
Co do No3 to przy niskim PH bez obaw jego poziom znoszą dyski nawet 2x wyższy niż kolega podał poniżej, choć im niższy tym dla dysków lepiej, za to źle dla roślin.
No2 koniecznie i bezwarunkowo 0.
Co do KH i GH to ma to znacznie mniejsze znaczenie przy dyskach jakie są, choć wiadomo, że by osiągnąć PH bliskie 5, to KH będzie 0, a GH też niewielkie.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 894
Rejestracja: 03 cze 2006, 16:17
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo
Lokalizacja: Skórzewo

Re: H2O

Post autor: arturo » 04 sty 2013, 15:49

pH wiadomo, że niskie; KH i GH najlepiej optymalne choć dość mocno zależne w stosunku do pH; NO2 zdecydowanie nie lubimy i mówimy mu mocne NIE, NO3....czas pokaże, bo zmienne jak i wszystkie podane w pytaniu parametry.... skąd moja odpowiedź??!! Nie wiemy z jakiego poziomu startujesz w parametrach wody a jakie byś chciał osiągnąć, co robisz lub będziesz robił w kierunku ich ustawienia i na co chcesz się nastawić, najczęstszym problemem jest pytanie ryby czy rośliny, nie mamy pojęcia czy się na tym znasz czy nie...możemy tylko wróżyć z fusów...ilu nas tyle będzie odpowiedzi bo każdy z nas ma mniejsze lub większe doświadczenie i w mniejszym lub większym stopniu radzi sobie z przeciwnościami losu jakimi są parametry i jakość wody.
Pokuś się o trochę więcej informacji o swoim zbiorniku i planowanym ruchami związanymi z obsadą i wystrojem...
Dziś odpowiadam tobie na pytanie - jak najlepsze!!! pozdrawiam

styczen
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 13 gru 2012, 18:44
Imie i Nazwisko: Marcin Swoboda
Miejsce zamieszkania/miasto/: wieden
Lokalizacja: wieden-krakow

Re: H2O

Post autor: styczen » 11 sty 2013, 20:02

Witam zakladan nowe akwarium 475L,
Kupilem wiadomo baniak,filtr zewnetrzny Eheim 2075,filtr RO,zestaw CO2 ,podloze ADA Aqua Soil Amazonia NEW .
Przeczytalem ze mozna zrobic akwarium roslinne i miec tam zdrowe paletki oto link.
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewto ... highlight=
Niewiem jak zaczac zeby wszystko bylo cacy,czy lac sama osmoze +mineraly ,jak przygotowac wode (parametry )

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4075
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: H2O

Post autor: _TOM_ » 12 sty 2013, 21:24

A jakie masz parametry wody w kranie?
Od tego zacznij by zdecydować jak duży udział ma być wody z RO.

W roślinnym akwarium nie wychowasz ładnych dyskowców, bo te ładnie rosną w kwaśnej wodzie, ciemnym baniaku, miękkiej wodzie, czyli w warunkach w jakich rośliny ładne nie urosną.
Dorosłe dyski można trzymać w mocno roślinnym baniaku z powodzeniem, jeśli nie za bardzo będziesz dbał o rośliny (nie przesadzisz ze światłem, nawozami, dwutlenkiem węgla), a dbał będziesz o dyski = woda odpowiednia.

styczen
nowicjusz
nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: 13 gru 2012, 18:44
Imie i Nazwisko: Marcin Swoboda
Miejsce zamieszkania/miasto/: wieden
Lokalizacja: wieden-krakow

Re: H2O

Post autor: styczen » 19 sty 2013, 20:20

Witam, jakich testow mam uzyc do sprawdzenia wody kranowej tzn PH,KH ???.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4075
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Re: H2O

Post autor: _TOM_ » 22 sty 2013, 13:24

Dowolnych byle nie przeterminowanych i używać je zgodnie z instrukcją producenta.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość