Na całym świecie obowiązuje zasada 24 godzinnej gwarancji "DOA". Większość firm exportujących przestrzega tej zasady choć są i takie które nie uznają DOA. Moja firma zgłasza do exportera tylko i wyłącznie ryby padłe bezpośrednio po transporcie. Uważam, iż tak jest sprawiedliwie, bo trudno aby eksporter płacił za moje błędy.(W czasie 24 godzin DOA poprzez nieumiejętne przyjęcie ryb przez importera ryby żywe po transporcie można bardzo łatwo uśmiercić). Reszta żywych ryb jest już pod moją odpowiedzialnością. To czy będą żyły i w jakiej będą kondycji zależy już tylko od moich poczynań i mojego doświadczenia. Zgłaszanie sprzedawcy reklamacji po upływie miesiąca czasu to już nawet nie można nazwać przesadą. Nie zapominajmy o tym, że to jest żywy towar za który po przyjęciu do siebie, importer- akwarysta bierze pełna odpowiedzialność. Przy sprzedaży ryb stosujemy zasadę 24 godzin DOA pod pewnymi warunkami: wpuszczenie ryb do przygotowanych zbiorników, nie uznajemy reklamacji, jeżeli klient połączy nasze ryby z rybami zakupionymi u innego sprzedawcy ( brak kwarantanny) , zgłaszając reklamację należy podać wszystkie parametry wody (tutaj dowiaduję się bardzo ciekawych wiadomości np. woda jest czysta, klarowna, przecież inne ryby żyją itd) oraz objawy niedomagań ryb, nie piszę chorób ponieważ z doświadczenia wiem, że w większości przypadków, przyczyną tych nie domagań są złe warunki środowiskowe w akwarium. Takie zasady dotyczą wszystkich sprzedawanych ryb przez moją hurtownię.marcin2306 pisze:Napisałem do anseo otrzymałem taką odpowiedz? Witam, ryby nie są żadnym odpadem, co do pieprzu to proszę
dostosować
swoje parametry wody do wzorców trzymania dyskowców i pieprzu nie
będzie,
co do kształtu to odbierał Pan ryby kształtne. Jeżeli chodzi o
reklamację
to jedynie zaraz po otrzymaniu ryb a nie po mieisącu bo równie dobrze
wygląd ryby może wynikać z zaniedbania właściciela i tylko w przypadku
kiedy ryby zamówione u nas klient wpuścił do osobnego strylnego
zbiornika a
nie do ogólnego czy do innych ryb.
Odnośnie pieprzu u dyskowców, decydują o tym zarówno parametry wody jak i genetyka.